Toyota: 'NASCAR moet naar V6 turbo-hybride crossovers'

Als het aan de baas van Toyota Racing Development krijgt NASCAR in de toekomst een sterkere link met straatauto's. Misschien iets te sterk.

Toyota: 'NASCAR moet naar V6 turbo-hybride crossovers'

Gisteren presenteerden Ford, Chevrolet en Toyota hun varianten van de Next Gen NASCAR, de eerste moderne stock car in meer dan 50 jaar. De Next Gen brengt de sport in een klap naar de 21ste eeuw door de starre achteras, handgeschakelde vierbak, 15 inch stalen wielen bij het grofvuil te gooien.

Road course

In plaats daarvan zijn de nieuwe NASCAR-wagens voorzien van onafhankelijke ophanging rondom, een sequentiële vijftraps transaxle, en modern 18 inch lichtmetaal. Daarnaast heeft de aerodynamica een grotere rol gekregen door een symmetrische body met een vlakke vloer en een flinke diffuser. De revolutie is onderdeel van een offensief om fans terug te winnen met veel hogere snelheden op meerdere road courses, regenbanden en modderraces. Bijkomende voordeel is dat de racers meer zijn gaan lijken op de straatversie.

Niet modern genoeg

Toyota Racing Development USA CEO David Wilson is blij met de modernisatie, maar vindt dat er nog veel meer mogelijk is om de binding met de huidige automarkt te versterken. Ondanks alle veranderingen beschikt de NextGen namelijk nog steeds over de bekende 5,8 liter V8, teruggeschroefd van 850 naar maximaal 670 pk. Anno 2021 is dat niet bepaald een relevante motorformule. Wilson is daarom druk in gesprek met de organisatie van NASCAR om ook onder de kap te moderniseren.

V6 turbo hybride

Bij het ontwerp van de Next Gen is ruimte vrijgehouden voor het integreren van een accupakket en een Formule 1-achtige Motor Generator Unit. De plannen voor een hybride NASCAR liggen er dus al. Tegenover Road & Track verklaart David Wilson echter dat hij er eeneen paar stappen bij wil zetten. In plaats van een V8-hybride ziet hij graag een moderne V6 met directe injectie, vier kleppen per cilinder en een turbo verschijnen.

Een V6 zou volgens Wilson ideaal zijn voor een nieuwe motorformule: "We leggen ons nergens aan vast. We zouden zeer serieus naar een V6 kijken. Elke grote fabrikant heeft een V6 en de autoindustrie gaat al een tijd richting kleinere, meer efficiënte motoren die vaak gekoppeld zijn aan een hybride component. Het zou me niet verbazen als de nieuwe motor een V6 of misschien een kleinere, meer efficiënte V8 zou zijn."

De V8 mag wieberen van TRD.

Crossovers

De pogingen om de brute stock cars daadwerkelijk meer 'stock' te laten lijken valt goed bij Wilson, die trots is dat Toyota drie verschillende modellen (Camry, Supra, Tundra) in alle niveaus van NASCAR inzet. Afgezonderd van de pickups zijn de modellen volgens Wilson echter geen goede afspiegeling van de huidige automarkt. SUVs en crossovers regeren tegenwoordig de showrooms van vrijwel iedere fabrikant.

Om relevant te blijven wil David Wilson daarom de mogelijkheid benutten om de NASCAR-racers op crossovers en SUVs te laten lijken: "We hebben een gezond gesprek gehad over de mogelijkheid om met een body te racen die op een crossover of SUV lijkt om een afspiegeling te creëeren van wat we elke dag verkopen."

Wilson stelt voor om het crossover/SUV-silhouet te introduceren in de Xfinity Series, de Formule 2 van NASCAR. Op dit moment is Toyota daarin actief met de Supra. De Cup Series en Camping World Truck Series zouden voorlopig op de oude voet verder kunnen gaan. Wilson's plannen liggen nog niet vast, maar hij geeft aan dat NASCAR als organisatie zeer geïnteresseerd is.

Autosport
  • Toyota Racing Development USA