#FakeNoose: NASCAR-strop was niet voor zwarte coureur

De opwinding in het Amerikaanse NASCAR van afgelopen weekend blijkt achteraf storm in glas water. De strop die zwarte coureur Bubba Wallace in zijn garage aantrof hing er niet om hem te bedreigen. Dat concludeert de FBI na een kort onderzoek.

Bubba wallace

Grote opwinding afgelopen weekend in Talladega. Darrell 'Bubba' Wallace trof in zijn garagebox een strop aan en hij was meteen geschrokken. Niet gek natuurlijk, aangezien Talladega vol in het redneck Confederate Zuiden van Amerika ligt. In die omgeving is nog nooit écht wat gedaan om segregatie af te schaffen en Bubba getint/POC/PVK/zwart/African American is. Daarnaast rijdt Wallace in een Black Lives Matter livery, wat sommige personen van racistische persuasie boos kan maken.

De gevonden strop leidde tot een aangifte en uiteraard kwam de FBI met een aantal special agents om te kijken wat er aan de hand was. Hangende het onderzoek wilde de opsporingsdienst geen mededelingen doen, maar op de social media werd al snel geroepen dat het fake news was, of fake noose in dit geval.

NASCAR vreesde dat dit een financiële strop zou opleveren sprong meteen bij Bubba op de band wagon om te schreeuwen dat het ophangen van touwen niet de bedoeling was. Ook kreeg de coureur beveiliging en werd zijn auto extra onderzocht op mogelijke sabotage.

Inmiddels heeft de FBI de knoop doorgehakt: dit was helemaal geen bedreiging aan het adres van een zwarte coureur, maar een samenloop van omstandigheden. De pitbox van Darrell had een koord waarmee de garagedeur kan worden gesloten. Aan dat koord had een grappenmaker al ruim een half jaar geleden een strop geknoopt, als handvat. De FBI kwam tot die conclusie na het checken van oude videobeelden waarop de strop in pitbox 4 al maanden geleden te zien was.

Maar goed, heeft Bubba een beetje gescoord tijdens dit weekend? Het hing er eigenlijk niet om, hij werd kleurloos veertiende.