Voor het eerst sinds 1970 was NASCAR afgelopen weekend weer op een onverharde oval te vinden. De terugkeer is onderdeel van een campagne om teruglopende kijkcijfers op te krikken, maar daar is het evenement niet in geslaagd. In de 51 jaar dat de serie weggebleven is van zand en klei is er bij de organisatie blijkbaar een hoop vergeten over de basisprincipes van rijden op iets anders dan beton of asfalt.
Te zwaar
Aangezien de meeste onverharde ovals niet aan de eisen van het moderne NASCAR voldoen werd besloten om de Bristol Motor Speedway vol te dumpen met klei. Dat leverde al de nodige problemen op in de trainingssessies. De overstap naar onverhard was namelijk niet bijzonder goed gepland, waardoor de auto's het met banden van een lagere klasse moesten doen.
NASCAR's topklasse Cup-wagens zijn echter veel zwaarder (1.542 kilo) en krachtiger (860 pk) dan de auto's waar de banden voor bedoeld waren. streken Als snel streken de V8-monsters de klei glad tot er een beton-achtig oppervlak ontstond. Op dat oppervlak werden de banden veel te heet en begon het profiel weg te branden. Een race-afstand uitrijden met de beschikbare banden leek vrijwel onmogelijk.
Regen
De bandensituatie was echter niet het grootste probleem. Dat was namelijk de aartsvijand van NASCAR: regen. Tot voor kort had de serie uberhaupt geen regenbanden, waardoor ze zelfs op road courses niet in actie kwamen. Met nattigheid hebben ze bij NASCAR dus weinig ervaring, al helemaal op onverhard.
Klei is kleverig?
Bij de start van de eerste heat voor de Camping World Truck Series, de 'Formule 3' van NASCAR, kwam dat op een akelige manier naar voren. De rode klei die op het oppervlak van Bristol neergelegd was bleek nogal kleverig. Dat is normaal geen probleem voor dirt trackers, maar NASCAR had er niet aan gedacht dat de klei de voorruiten van de auto's volledig zou bedekken. Ze waren blijkbaar vergeten dat een dirt track auto om precies die reden helemaal geen ruiten heeft. In plaats daarvan worden roosters en crossbrillen gebruikt.
Rode vlag
Na een enkele openingsronde werd de race meteen stilgelegd. Alleen de leider had namelijk nog vrij zicht. Alle andere trucks zaten onder de klei, waardoor ook de luchtinlaten van de radiateur en de remmen geblokkeerd raakten. De auto's werden haastig schoongemaakt, maar aan de conditie van de baan kon de organisatie niets doen. Met nog meer regen in aantocht werden alle races uitgesteld tot de maandag.
Les geleerd?
Hoe een enorme organisatie als NASCAR zich niet gerealiseerd heeft dat natte klei kleverig is en voorruiten niet gebruikt worden op onverharde banen is niet duidelijk. De Cup Series heeft weliswaar 51 jaar niet op zulke ondergronden gereden, maar de lager geplaatste Xfinity Series (NASCAR's F2) en de trucks rijden al sinds 2013 een race op de kleibaan van Eldora Speedway. Het zal daar wel nooit regenen.
De blunder van Bristol is in ieder geval een les voor NASCAR. Als ze in de toekomst meer op klei willen doen zullen ze toch wat meer aanpassingen uit moeten gaan voeren.
- NASCAR
- NASCAR on Fox