Buitenkansje: verzameling van 23 Pontiac muscle cars onder de hamer

Drie schuren vol met Pontiac musclecars en een enorme bult reserveonderdelen worden binnenkort uitgeruimd in Kansas.

Buitenkansje: verzameling van 23 Pontiac muscle cars onder de hamer

Verzamelaars heb je in alle soorten en maten. Voor gepensioneerde postbode Bernie Larson uit het Amerikaanse Tonganoxie, Kansas draaide het echter niet om postzegels of theekopjes, maar om flamboyante muscle cars van Pontiac. Larson legde zijn vrije tijd volledig toe op het kopen, sleutelen aan en verhandelen van allerlei Firebirds en Trans Ams.

Walhalla

Voor liefhebbers van de tweede generatie van Pontiac's inconische coupe zijn de schuren van Larson een walhalla. De ruimte staat niet alleen vol met auto's, maar ook met motoren, panelen en allerhande specifieke onderdelen die Bernie over de jaren heen verzameld had. Helaas overleed de beste man vorig jaar. Na lang nadenken hebben zijn nabestaanden besloten dat de verzameling beter naar andere liefhebbers kan gaan.

Modellenreeks

Ten tijde van zijn overlijden had Bernie Larson nog ongeveer twintig Trans Ams en Firebirds in zijn bezit. Sommigen daarvan zijn rijdbaar, maar het merendeel kun je het beste bestempelen als een projectauto.

Bijna de complete modellenreeks is aanwezig: van een Firebird Esprit uit 1971 tot een Turbo Trans Am uit 1981. De vier grote facelifts van het model zijn allemaal vertegenwoordigd, dus ook de twee uit Smokey & The Bandit. Wil je liever een van de eerste generatie? Dan is er nog de lege huls van een '69 te koop.

Genoeg keus

Er is voor elk wat wils: 7.4 liter big blocks, de bekende 6.6 en 5.7 smallblocks en zelfs de unieke geblazen 4.9. Bij zes van de auto's heb je zelfs de optie om zelf te schakelen. Kroonstuk van de collectie is een nette Trans Am SD-455 uit 1974, met de gewilde 290-pk sterke 7.4 "Super Duty"-motor gekoppeld aan een handgeschakelde vierbak. Het model geldt als de laatste echte muscle car voordat de dikke achtcilinders door strengere milieu-eisen enorm afgeknepen werden.

Deze SD-455 is de meest gewilde van het stel

Geen bodemprijzen

Veilinghuis Van Den Brink Auctions neemt de verkoop van de collectie voor zijn rekening. De veiling vindt plaats op het terrein van de Larsons, maar er is ook de mogelijkheid om online te bieden op de auto's. Voor de onderdelenjagers luidt echter het advies dat ze naar Kansas moeten komen. Het veilinghuis heeft duidelijk geen zin om al het kleine grut te verschepen.

Alle auto's worden zonder bodemprijs aangeboden. Het is dus maar net wat de gek ervoor geeft. Zin in wat Smokey & The Bandit-nostalgie of gewoon een vette projectauto? De lijst met aangeboden modellen vind je hier.

Cargasm
  • Van Der Brink Auctions