Moammar Khadaffi's Maybach 57S Xenatec Coupe te koop in Nederland

Een zeldzame kans: deze unieke Maybach coupe met een sinister randje kan van jou zijn.

Moammar Khaddaffi's Maybach 57S Xenatec Coupe te koop in Nederland

De revival van het vooroorlogse Maybach in 2002 was vooral verwarrend. De 57 en 62 waren eigenlijk niet veel meer dan extreem goed aangeklede S-klasses, waarvan Mercedes duidelijk maakte dat je absoluut niet met ze moest rijden. Autojournalisten werden destijds zelfs bijna verboden om op de bestuurdersstoel plaats te nemen.

Met een gebrek aan identiteit en een limobedrijf-imago werden de modellen dan ook geen succes, behalve dan in rap-videos. De auto's waren gebaseerd op de W220-generatie van de S-Klasse, die in 1998 op de markt kwam. Die verouderde basis maakte dat Maybach te lijden had onder de introductie van de W221 in 2005. In S600 of S65 AMG-vorm bood die auto immers vrijwel dezelfde luxe met meer moderne techniek en een veel lagere prijs.

De gevolgen van de financiële crisis van 2008 waren echter de nekslag. In 2011 werd de productiestop van de Maybach-modellen aangekondigd. Daarmee heeft de auto vreemd genoeg veel raakvlakken met die andere gangsta-strijdwagen: de Hummer H2.

Xenatec Coupe

Terwijl Maybach dichter en dichter bij de afgrond kwam dachten ze bij Duitse coachbuilder Xenatec dat het een ideaal idee was om temidden van een van de grootste moderne economische meltdowns een extreem dure coupe conversie van de Maybach 57S te maken. Vol zelfvertrouwen kondigde Xenatec aan 200 exemplaren van de über-coupe's te gaan bouwen. Het prijskaartje? Niet minder dan €765.000 euro. Ex BTW en BPM natuurlijk.

De enorme coupe is net zo lang als de sedan.

Sinistere eigenaar

Gek genoeg waren er uiteindelijk maar acht mensen met genoeg slappe was en te weinig verstand op de planeet die daadwerkelijk een Xenatec bestelden. Een daarvan had een nogal aparte titel: Broederlijke Leider en Gids van de Revolutie van Libië Colonel Moammar Mohammed Abu Minyar al-Khadaffi

Als dictator van Libië werd Khadaffi door het Westen verantwoordelijk gehouden voor de onderdrukking van zijn volk en het opdracht geven voor diverse terroristische aanslagen. De meest bekende hiervan is de bomaanslag op Pan Am Flight 103 boven Lockerbie, Schotland, waarbij 270 mensen om het leven kwamen.

Te laat

Naast onderdrukking en terreur was Moammar ook fan van exotische, schreeuwend dure luxewagens. In 2009 probeerde hij zelfs Libië's eigen autofabrikant op te zetten. Qadhafi was onder de indruk van de Maybach 57S Xenatec Coupe en bestelde er een in 2010.

Helaas voor hem was de auto te laat klaar. Nog voordat hij de opulente Duitse slee in ontvangst kon nemen werd hij vermoord door zijn eigen volk tijdens de Libische Revolutie in 2011.

De champagne had hem toch niet gesmaakt.

Geen afschrijving

Afgezien van de duistere originele eigenaar is de 57S Xenatec Coupe die te koop staat bij Autoleitner in Alkmaar het beste exemplaar van de acht. En zij kunnen het weten, het is namelijk al de vierde Xenatec die bij Autoleitner in de showroom staat. De auto heeft in de elf jaar na zijn bouw slechts 2300 kilometer op de klok gezet en is van binnen en van buiten in absolute topstaat.

Autoleitner heeft al de helft van de Xenatec productie in handen.

De 57S is uitgerust met de bekende zesliter twin turbo V12. De Xenatec leent de variant uit de 62S Zeppelin met 641 pk en een kolossale 1001 newton meter aan koppel. Een boterzachte vijftraps automaat zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk merkt van de sprint naar de honderd in vijf seconden. De topsnelheid is naar goed Duits gebruik afgeregeld op 250 kilometer per uur.

Zoals je mag verwachten van een exclusief model als de Xenatec heeft de auto niet echt afgeschreven in de laatste elf jaar. Autoleitner vraagt namelijk maar liefst €961.950 voor de Duitse dikkerd. Maar dan heb je wel de auto van een brute dictator. Je moet er maar van houden.

Cargasm
  • AutoLeitner