Audi TT-opvolger wordt elektrisch en 'emotioneel'

De populaire coupe van Audi krijgt dus toch een vervolg. Helaas is er in de toekomstplannen geen plek meer voor de iconische vijfcilinder. De volgende TT wordt namelijk een 'emotionele' EV.

Audi TT-opvolger wordt elektrisch en 'emotioneel'

Vanwege allerlei economische en politieke redenen delven steeds meer funauto's het onderspit. Zo werd vandaag bijvoorbeeld bekend dat Hyundai de N-divisie onderuit gaat halen. Eenzelfde proces zien we bij het basis-premiummerk van de Volkswagen Group.

In korte tijd schoot Audi immers twee belangrijke sportievelingen af: de R8 én de TT. Ondanks een gedeeld platform met vrijwel alle midsize modellen van VAG kon die laatste een uitfasering niet voorkomen. In november 2023 nam na 25 jaar afscheid van de betaalbare sportcoupé. Over een opvolger werd destijds geen woord gerept.

TT RS Iconic Edition en de originele TT concept car.

Leeg vel papier

Tegenover Autocar is Audi echter teruggekomen op de beslissing om de ruimte die de TT achterliet open te laten. Audi's woordvoerder voor technische ontwikkelingen Daniel Schuster hint nu op een spirituele opvolger voor het model. Die auto wordt uiteraard volledig elektrisch om aan de CO2-neutrale ambities van het merk te voldoen, en moet daardoor een plek gaan vinden in het nieuwe modellenaanbod. Zomaar een ID.3 Coupé neerzetten is niet aan de orde, aldus Schuster:

"We nemen een leeg vel papier om te kijken wat het juiste icoon is. Het gaat er niet alleen om te kijken naar wat we nu hebben en te zeggen 'het zou cool zijn om het elektrisch te maken'. Het gaat er echt om wat een geweldige toevoeging zou zijn aan het aanbod. Je moet een basis portfolio hebben die goed voor elkaar is. En dan moet de auto binnen die portfolio en het merk Audi passen. Dit is best een unieke taak."

Stilte is het nieuwe lawaai

De laatste generatie van de TT liet zich kenmerken door het unieke geluid van de geblazen vijfcilinder. Die motor was alleen leverbaar in absolute topper TT RS, maar gaf ook de mindere goden in het gamma het nodige cachet. Audi Sport-opperhoofd Rolf Michl erkent de invloed van de vijfpitter, maar wil het geluid niet inzetten om de aankomende EV een steuntje in de rug te geven. De elektrische 'TT' moet namelijk van zichzelf al emotioneel gaan zijn. Bovendien is absolute stilte de nieuwe enorme herrie:

"Het zal anders zijn, maar emotioneel. We zullen het vijfcilinder-geluid niet gaan gebruiken want de TT was een uniek concept dat perfect paste in die tijd. Daarom moeten we iets anders vinden voor de toekomst. Eerlijk, we hadden een paar prototypes waarbij we het vijfcilinder-geluid nabootsten en het paste totaal niet. Dus er moet een oriëntatie zijn voor de klant maar het moet heel specifiek zijn. Stilte is het nieuwe lawaai."

De volledige elektrische, spirituele opvolger van de TT moet binnen de komende vijf a tien jaar gaan verschijnen. Audi moet eerst immers nog die bestaande portfolio aan EV's op gaan bouwen. Tegen 2033 moeten alle modellen van het merk een stekker hebben. Dan pas kan de nieuwe TT zijn plekje innemen.