Hulde! Er komt een nieuwe Maybach-coupé

Als het aan Mercedes-Maybach ligt gaat Rolls-Royce zijn monopolie op full-size peperduurcoupés verliezen. Met bovenstaand teasershot van een bijna 6 meter lange Maybach-creatie wordt de aanval op het lucratieve segment ingezet.

De wereld van de unieke gepersonaliseerde auto's is een niche waar de laatste jaren steeds meer fabrikanten instappen. Hoewel de aantallen zeer gering zijn is de winst per verkocht model enorm. Daarnaast, en wellicht belangrijker nog: met deze divisies en hun modellen geven fabrikanten hun visitekaartje af, en werken ze zich flink in de spotlights. De PR-waarde van bespoke-modellen is groot. Je kunt het beschouwen als 'coachbuilding light', waarbij niet elk model een unieke carrosserie krijgt, maar wel op details uniek is.

Rolls-Royce maakt al sinds de overname door BMW bijna alles bespoke, en ook Bentley heeft grote plannen met zijn Mulliner-divisie, voorafgegaan door het enorme Mulsanne-concept dat we afgelopen maart in Genève zagen. Het ambitieuze Mercedes-Maybach wil ook een stuk van de taart, met een model als de Pullman, maar ook iets een eventuele toekomstige megacoupé.

Volgens insiders wordt het concept volgende week onthuld op het Pebble Beach Concours d'Elegance, samen met Villa d'Este hét treffen van de absolute auto-elite. Daarmee is het een evenement waar de duurste automerken ter wereld en hun klanten altijd aanwezig zijn, en een uitgelezen mogelijkheid voor een luxemerk als Mercedes-Maybach om te tonen waartoe het in staat is.

Over productieplannen laat niemand in het concern zich uit. In eerste instantie lijkt het een stijloefening die de mogelijkheden toont, maar we kunnen niet uitsluiten dat de Duitsers in de toekomst daadwerkelijk een coupé gaan bouwen.

Wie kijkt naar het bijna 6 meter lange silhouet kan in eerste instantie de vergelijking met de kortere Rolls-Royce Wraith (5.269 mm) niet onderdrukken. Wellicht treffender nog is de vergelijking met de Exelero (2005, IAA), een product uit eigen stal dat niet verder kwam dan de conceptfase, en waar slechts één model van bestaat. Zeker wanneer je naar de lijn van de kont kijkt is onmiskenbaar duidelijk dat wat we hier te zien krijgen een Exelero 2.0 is.

Naar verluidt kocht rapper Birdman het enige exemplaar van de Exelero voor $8 miljoen, hoewel er volgens de geruchten erna wat betalingsprobleempjes ontstonden, waardoor het niet helder is of de koop daadwerkelijk bezegeld is.

Maybach als apart merk, dat begin deze eeuw herboren werd en vijf jaar geleden van de beademing werd gehaald, maakte nooit een productie-coupé. Wel maakte het bedrijf Xenatec een handvol tweedeurs-ombouwversies van de 57S. Eentje daarvan ging -vanzelfsprekend- naar de voorman van de Maybach Music Group, Rick Ross.

De Duitse tuner/veredelaar Brabus heeft zich de laatste jaren tot verlengstuk van Mercedes ontwikkeld. Niet alleen worden er bij de dealer Smarts verkocht met Brabus-behandeling, ook is het bedrijf uit Bottrop verantwoordelijk voor de afwerking van de Mercedes-Maybach S-Klasse Pullman. Het is daarom niet ondenkbaar dat het concern in de toekomst andere bespoke-modellen voor zijn rekening gaat nemen.

Maar laten we niet te veel vooruitlopen op zaken waar we geen antwoord op hebben. Pebble Beach vindt plaats in het weekend van 20 augustus, en eind september zijn de persdagen van Parijs. We hopen dat Mercedes-Maybach zijn nieuwste concept ook hiernaartoe meeneemt.