Ook niet leuk: dooie dictator krijgt zijn auto niet verkocht

Worden jij en je vrouw op brute wijze geëxecuteerd, wil niemand je terreinwagen hebben.

Als u mensenlevens wisselgeld vindt, aan grootheidswaanzin leidt, maar toch wil dat linksdraaiende """Westerse intellectuelen""" doen alsof u de wederkomst van Christus zelf bent, dan moet u een stalinistische dictator worden. Wat dat betreft was Nicolae Ceaușescu gewoon iemand die zichzelf goed in de markt had gezet. Zijn terreinwagen ligt een stukje minder goed in de markt.

Een van de nadelen die kleeft aan de naam 'Ceaușescu' is dat het mensen doet denken aan die ene Top Gear-aflevering onder dat paleis de ziekelijke communistische repressie en de duizenden doden. Dat maakt de Geländewagen die in de jaren zeventig speciaal voor de dictator werd ontworpen, minder verkoopbaar dan olie aan Elon Musk. 

De Aro 304, zoals het gedrocht heet, wordt geveild door de Roemeense belastingdienst. Minimale bod is ongeveer €30.000, maar er is dus helemaal niemand die dat bedrag wil betalen. Of welk bedrag dan ook. Want er is geen enkel bod binnengekomen. Toch verdrietig: dat je als dictator zo enorm faalde dat er niemand is die je gedachtegoed of je prestaties een warm hart toedraagt. Zo hoort het ook.