Pagani Huayra R Evo heeft 900 pk V12 en Indycar-aeroscreen 

Het nieuwste natuurlijk ademende circuitmonster van Pagani is geland. De Huayra R Evo is echter meer dan zomaar een update van zijn voorganger. Het bijzondere open dak met aeroscreen maakt hem echt uniek.

Pagani Huayra R Evo heeft 900 pk V12 en Indycar-aeroscreen 

Terwijl iedereen overstapt naar stil en kil elektrisch blijft Horacio Pagani ons maar verwennen met V12-heerlijkheid. Na een oorstrelende teaservideo heeft de Argentijnse grootmeester het doek laten trekken van de nieuwste en meest extreme interpretatie van de Huayra. Net als bij de Zonda heeft Pagani een evolutie ontwikkeld van de R, het hardcore trackdaymonster.

T-roof

De Huayra R Evo kenmerkt zich door de langere staart van de Codalunga, een extra vin in het midden van de nieuwe achtervleugel met actieve elementen en bizarre interpretatie van het ouderwetse T-roof.

Het open dak met rolbeugel en bijzonder dikke omlijsting van de voorruit is volgens Pagani geïnspireerd op de aeroscreens die gebruikt worden in de IndyCar. Horacio Pagani besloot de Huayra R Evo deze behandeling te geven na een bezoekje aan de IndyCar-race in Nashville, Tennessee.

Ondersteboven

Ondanks het open dak is de aerodynamische efficiëntie van de R Evo verbeterd en genereert de auto met maar liefst 45% meer downforce dan zijn voorganger. Bij 320 kilometer per uur ontwikkelt de auto meer neerwaartse druk dan zijn eigen rijklare gewicht van 1.060 kilo. In theorie kun je er dus ondersteboven mee rijden. Een herzien ophangingsysteem met extra hydraulische heave-demper (zoals voorheen gebruikt in de F1) zorgt ervoor dat de boel ten alle tijden stabiel blijft.

Het kopstuk

Het absolute kopstuk van de Huayra R Evo is uiteraard de motor. De in samenwerking met renstal HWA ontwikkeld zesliter V12 heeft nogmaals een gezonde vermogensinjectie gekregen.

De voormalige Mercedes CLK GTR GT1-motor levert nu maar liefst 900 pk bij 8.750 toeren per minuut. De pret stopt pas bij 9.200. Ook het koppel liegt er niet om, met 770 Nm tussen 5.800 en 8.200 toeren per minuut. Sprinttijden worden door Pagani niet genoemd. Dat is op het circuit immers ook niet zo relevant. De top ligt in ieder geval op minimaal 350 kilometer per uur.

Over prijzen hoeven we het uiteraard niet te hebben. Als je ernaar moet vragen heb je het geld gewoon niet. Niet als bij het Ferrari Corse Clienti-programma biedt Pagani volledig begeleiding aan tijdens circuitdagen van het zogenaamde Pagani Atelier. Sla je slag.

Cargasm
  • Pagani Automobili, IndyCar