Bizar: 'Project Geländewagen' breekt met concept van luxe

In samenwerking met Louis Vuitton designer Virgil Abloh presenteerde Mercedes "Project Gelandewagen". De zwaar toegetakelde G-Klasse moet als kunstwerk breken met de verwachtingen die mensen hebben van luxe. Wij zijn vooral verbaasd.

Bizar: 'Project Geländewagen' breekt met concept van luxe

Kunst is subjectief. Wat de een ziet als een paar spetters op een stuk canvas kan de ander opvatten als een diepe boodschap over de maatschappij. Meestal hebben we daar in de automotive wereld niet zoveel mee te maken, maar Mercedes-Benz vond het hoog tijd voor een stukje cultuur.

Mercedes-Benz Chief Design Officer Gorden Wagener sloeg namelijk de handen ineen met Virgil Abloh, oprichter van modemerk Off-White en Men’s Artistic Director van Louis Vuitton, om een statement neer te zetten. Met de prijzige G-Klasse als uitgangspunt wilden ze vooral het concept van luxe aan de tand voelen.

Omgekeerde luxe

Wagener: “With Project Geländewagen we create a unique artwork that showcases future interpretations of luxury and the desire for beauty and the extraordinary. The result is something between reality and future".

Die cryptische omschrijving vertaalt zich naar flink verlaagde vering, verbrede wielkasten, een grote splitter, dikke sideskirts, blauw gespoten dubbele sidepipes, vette slicks en een compleet gebrek aan chroom. De G moet het zelfs stellen zonder stijlvolle glanzende lak. In plaats daarvan is grijze grondverf aangebracht, die voor het mooie op sommige plekken zelfs met de hand is doorgeschuurd.

2+2=5

In het persbericht stelt Mercedes verder dat Project Geländewagen "luxe wegdrijft van een gepolijste en foutloze uitstraling naar iets rauws, natuurlijks en in zijn geheel meer eerlijks."

Vooral het minimalistische interieur met invloeden vanuit de autosport en klassieke auto's draagt hier volgens hen aan bij. Alles dat voor de racerij nodig is kreeg een rode kleur, de veiligheidsfeatures zijn babyblauw. Behalve de brandblusser.

Het blootleggen van de lassen, interne frames en handgemaakte imperfecties is volgens de Duitsers een belangrijk element van hun visie op toekomstige luxe. De creatie van Wagener en Abloh "belichaamt Mercedes-Benz’ instinctieve begrip van het uitzonderlijke, een gedurfde visie voor de toekomst van luxe design en het vermogen om te dromen", zo besluit Mercedes. Juist ja.

Geen AMG

Als iets dat eruit ziet als een gekrompen racetruck vinden wij het maar een raar apparaat. Wie hoopt dat het ding a la Renault Espace F1 een krankzinnig snelle publiekstrekker is komt bedrogen uit: Geländewagen is een statisch kunststuk. Inmenging van motorgoden AMG is er helaas niet geweest.

Een replica van het stuk zal bij de Sotheby’s Contemporary Curated veiling onder de hamer gaan. Alle opbrengsten gaan naar culturele programma's voor beginnende artiesten.

Nieuws
  • Mercedes-Benz