Dit is de allergoedkoopste Ferrari met V8

In de markt voor een exclusieve V8 sportwagen op budget? Kijk niet verder! Deze F40 uit 1991 is de perfecte kandidaat.

Dit is de allergoedkoopste Ferrari met V8

De Ferrari F40 is zonder twijfel een legende. De supercar kwam in 1987 op de markt om het veertij jarig bestaan van het roemruchte merk te vieren. Dat deed het model in stijl door meteen nieuwe standaarden neer te zetten voor supercars. De auto was gebaseerd op een stopgezet project voor een Group B GT-racer, net als zijn grote concurrent, de Porsche 959.

Maar waar de Porsche een supersnelle luxe GT was, had the Ferrari meer weg van een uitvergrote kart. Je kreeg wat stoelen, een stuur, pedalen, een bak carbon over je heen en een 480 tot 550 pk-sterke 2,9 liter twin turbo V8 achter je rug. Dat was een fantastisch recept, maar het maakt de auto voor de gewone sterveling compleet onbetaalbaar.

Net echt

In die zin is de 'F40' die bij het Amerikaanse Worldwide Vintage Autos te koop staat een natuurgetrouwe recreatie. Voor de prijs van een beurtje voor het origineel kun je in Denver, Colorado met de volledige F40-ervaring aan de haal gaan. Je moet je alleen niet teveel druk maken over 'smaak', 'historie' of 'authenticiteit'.

Vurige 'Italiaanse' passie

Zoals je mag verwachten gaat het om een replica op basis van een Pontiac Fiero, in dit geval een later model uit 1991. De Fiero gold als de Toyota MR2 van de States, aangezien de auto feitelijk op het omgekeerde platform van een voorwielaandrijver stond. De Pontiac stond kort na zijn introductie bekend om de neiging om in de fik te vliegen, een eigenschap die het model deelt met de meeste Italiaanse supercars, inclusief de F40.

Net als zijn Japanse soortgenoot is de Fiero mateloos populair geworden als basis voor de meest extravagante en smakeloze kit cars. Bij deze 'F40' lijkt het echter subtiel aangepakt te zijn. Natuurlijk kloppen de proporties niet en is de spoorbreedte veel te smal, maar je kunt zien dat er moeite in gestoken is. En dat is ook wat waard.

Genoeg power

Net als de F40 is deze Fierarri dus een uitgeklede sportwagen zonder enige luxe, maar hoe zit het met de snelheid? De standaard Fiero werd geleverd met twee futloze motoren: de afgrijselijke 2,5 lite Iron Duke viercilinder (een halve Chevy V8) met 90 pk en de 2,8 liter V6 met zo'n 140 pk.

Amerikaanse hotrodders hebben daar echter al iets op gevonden. Met behulp van een speciaal subframe kun je een Chevrolet smallblock V8 in de Fiero persen. En dat is precies wat er met dit exemplaar gebeurd is. De achtcilinder heeft 6,3 liter inhoud en ligt dwars achter de voorstoelen, net als bij een Ferrari 308. Hoeveel vermogen het blok heeft is niet bekend. We gokken tussen de 250 en 300. Meer dan genoeg om 1200 kilo vooruit te krijgen.

De euroknaller F40-ervaring

De weinig verfijnde recreatie van de F40-ervaring wordt aangevuld door een handgeschakelde vijfversnellingsbak, net als in de echte. Het recept is dus bijna hetzelfde: een paar stoelen, een stuur, een set pedalen, een bult glasvezel en een dikke 6,3 liter V8 achter je rug.

Al dat moois kan van jou zijn voor slechts $24.900. Dat is omgerekend zo'n 20.575 euro. Natuurlijk moet je hem nog wel naar Nederland verschepen op kentekent zetten, maar dan ben je waarschijnlijk nog steeds minder kwijt dan voor een set originele F40-wielen. Interesse? Sla hier je slag.

Algemeen
  • Worldwide Vintage Autos