Zeven meter lange Batmobile met kenteken onder de hamer

Zat van de politie? Wil je het recht in eigen handen nemen? Dan is dit je kans. Veilinghuis Bonhams biedt een natuurgetrouwe Batmobile-replica aan waarmee je gewoon de weg op mag.

Zeven meter lange Batmobile met kenteken te koop

Er zijn maar weinig auto's zo iconisch als de Batmobile. En dan hebben we het over de enige juiste: het model uit Tim Burton's Batman van 1989. De Lincoln Futura uit de originele serie is wat ons betreft te oubollig en alles wat erna kwam eigenlijk gewoon over de top.

De Batmobile van 1989 was onderhuids eigenlijk een luie Chevy Impala, maar met Michael Keaton achter het stuur in de rook van Gotham City was de enorme wagen extreem cool. De auto was zelfs zo goed dat hij voor het vervolg in 1992 ongewijzigd hergebruikt werd.

Trouwe replica

Net zoals met elke populaire filmauto zijn er talloze replica's gebouwd van de Batmobile. Het Britse Z-Cars besloot in 2016 hetzelfde te doen. Het chassis is gebaseerd op dat van een Ford Mustang uit 1965, waar vervolgens een gigantisch buizenframe aan gelast is.

Om de lijnen van het origineel zo goed mogelijk na te maken werd het apparaat uiteindelijk een dikke zeven meter lang. Hier en daar zijn er natuurlijk wel wat schoonheidsfoutjes. Zo vind je de vreemde turbo's gemonteerd op de flanken niet terug op het origineel. Ook de layout van het dashboard is interessant: blijkbaar is het belangrijk dat de passagier het toerental afleest. Heeft Robin ook wat te doen.

De turbo's zijn helaas niet functioneel.
De toerenteller is voor de passagier.

Verdwaalde motor

Je vindt in de auto helaas geen vuurspuwende turbinemotor. Met de basis in het achterhoofd verwacht je een V8, en dat klopt. Het is alleen geen Ford-blok. Voorin ligt namelijk een 5,7 liter Chevrolet smallblock. Aan de foto's van het interieur kunnen we afleiden dat de V8 voor de verandering niet gekoppeld is aan een luie automaat.

Je mag namelijk gewoon zelf roeren in de Batmobile, al heb je waarschijnlijk niet meer dan vier versnellingen. Hoeveel vermogen aanwezig is weet Bonhams niet, maar aangezien de turbo's niet aangesloten zijn zullen het geen schokkende cijfers zijn. We schatten tussen de 200 en 250 pk. De Batmobile is dus helaas niet zo snel als hij er uitziet.

Een Chevy V8 zorgt voor de aandrijving
Je moet zelf schakelen in de enorme wagen.

Museumstuk

De Z-Cars Batmobile was zo goed dat het London Motor Museum in Hillingdon uiteindelijk de auto aanschafte om hem ten toon te stellen. De deuren van het museum gaan binnenkort echter op slot, waardoor de auto via Bonhams ter veiling aangeboden wordt.

De geschatte opbrengst ligt tussen de €23.00 en €34.000, en er is geen bodemprijs. Dat kun je best een koopje noemen. De Batmobile heeft een actief Brits kenteken en mag dus gewoon de straat op. Wel even uitkijken met fileparkeren. De veiling start op 20 maart.

Cargasm
  • Bonhams