Brexit: Britten hoeven geen snelheidsboetes in EU te betalen

Elk nadeel heb z'n voordeel: Britse reizigers hoeven in theorie geen Europese boetes meer te betalen.

Brexit: Britten hoeven geen snelheidsboetes in Europa te betalen

Na een hoop gesteggel werd de Brexit er eind 2020 eindelijk doorgedrukt. Wat voor gevolgen dat precies zal hebben valt nog te bezien, maar één effect kunnen we meteen al gaan merken. Omdat het Verenigd Koninkrijk officieel geen lid meer is van de Europese Unie kunnen de overgebleven EU-lidstaten hun flitsboetes niet meer naar de Britten toesturen.

Ontbrekend verdrag

In 2015 stelde de EU een verdrag op waarin vastgelegd werd elk EU-land de burger van een ander EU-land mocht laten betalen voor snelheidsovertredingen begaan op binnen hun grenzen. Die vlieger gaat voor Britse burgers die door de EU reizen dus niet langer op. Natuurlijk is er dankzij de coronacrisis vrijwel geen verkeer - al helemaal niet vanuit Groot Brittannië - maar het ontbreken van een nieuwe regeling kan de EU op termijn veel geld gaan kosten.

Franse slag

Volgens Britse site Auto Express zal met name Frankrijk de pijn gaan voelen. Als hét doorvoerland voor haastige Britse toeristen en zakenlui harkte Frankrijk per jaar zo'n 60 miljoen euro binnen aan automatische flitsboetes.

Mocht er binnenkort geen nieuw verdrag komen dan kunnen we een veel sterkere inzet van gendarmes met snelle Seats en laserguns verwachten. Wanneer je staande gehouden wordt moet je natuurlijk gewoon nog betalen, en wel in cash.

Mes snijdt aan twee kanten

Het feit dat Britten nu vrolijk langs flitspalen kunnen rijden op het vasteland klinkt leuk, maar het tegenovergestelde is ook waar. De Britse overheid heeft ook geen bevoegdheid meer om EU-burgers te beboeten.

Naar verwachting zal er met landen als Frankrijk daarom alsnog een tweezijdige overeenkomst gesloten worden. Maar tot die tijd mag het gas gewoon op de plank.

Algemeen
  • Brunopress