Wat voor mening u ook hebt over de Brexit, het is helder dat de handel met het Europese vasteland er niet makkelijker op gaat worden. Het Verenigd Koninkrijk, met de Industriële Revolutie koploper in tal van industrieën, heeft niet veel industrie over. De auto-industrie is echter nog significant: elk jaar rollen er ruim anderhalf miljoen personenauto's van de band. Dit aantal gaat dit jaar overigens (alweer) fors dalen, waarbij door sommige Bremainers meteen wordt gewezen naar de onzekerheid over de toekomst. Het is inderdaad waar dat tal van fabrikanten grote investeringen heroverwegen in het zicht van een harde, danwel een zachte Brexit, maar de ruim 8% daling in productie dit jaar (bron) kan evengoed te wijten zijn aan conjuncturele schommelingen (een afnemende binnenlandse vraag) of de slag die dieselauto's momenteel wordt toegebracht.
Hoe het ook zij: 54 procent van alles wat in het VK aan Jaguars, Land Rovers, MINI's, Nissans en Honda's wordt geproduceerd, gaat naar EU-landen. Vorig jaar waren dit volgens belangenvereniging ACEA 720.000 auto's. Een raar getal, want 54 procent van 1,67 miljoen is volgens ons eerder 900.000, maar de rekenmeesters zullen het wel weten. Grofweg 25 procent van alle Britse export gaat naar niet-EU-landen, de overige 20 procent is binnenlandse consumptie. Van de totale Europese auto-export is een derde bestemd voor het VK, vorig jaar gingen er 2 miljoen auto's naar het eiland. En dan is er nog de stroom aan onderdelen tussen beide gebieden. Bijvoorbeeld: alle W12-motoren van de VW Groep worden bij Bentley gemaakt.
In het geval van een harde Brexit zal dit de auto-industrie de nodige hoofdbrekens bezorgen, waarbij sommige partijen ook kunnen profiteren: bijvoorbeeld wanneer MINI besluit een stuk productie van Oxford naar Nedcar in Born over te hevelen. Maar laten we eerst eens afwachten wat 2019 brengt.