'Groot Brittannië verbiedt verkoop brandstofauto's in 2030'

Grote problemen voor petrolheads aan de andere kant van het kanaal. Volgens The Guardian is de Britse overheid namelijk van plan om het verbod op de verkoop van nieuwe benzine en dieselauto's met tien jaar te vervroegen.

'Groot Brittannië verbiedt verkoop brandstofauto's in 2030'

Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland gaan binnen tien jaar op slot voor auto's op benzine en diesel, zo meldt The Guardian. De regering geleid door Boris Johnson wil met het vervroegen van het verbod van 2040 naar 2030 de opmars van elektrisch rijden binnen het Verenigd Koninkrijk gaan bevorderen. De situatie rond de corona-pandemie zou door de regering aangegrepen worden als een handig reset-punt.

Bij de tijd

Met het vervroegen van de deadline komt het VK in lijn met andere landen zoals Duitsland, Ierland en ons eigen koude kikkerlandje. Alleen de Noren streven de rest voorbij met hun deadline voor 2025.

De Britse maatregelen zijn onderdeel van een plan om volledig CO2-neutraal te worden in 2050. Volgens adviseurs bij het Committee on Climate Change moet het geen probleem zijn om binnen het decennium de infrastructuur aan te passen op de verwachte toename van elektrische auto's.

Laadcapaciteit

Volgens de beheerder van het Britse elektriciteitsnet is een overstap naar elektrisch rijden prima te realiseren. Naar schatting zal er minder dan een derde meer energie meer verbruikt worden door het extra laden van EV's. Een groter probleem is het piekuur net na de reguliere kantooruren.

Mocht het eiland pardoes de switch maken naar elektrisch, dan zal de vraag met zo'n tien procent toenemen tijdens die piekuren. Om de belasting te spreiden moeten er daarom meer laadpunten komen tussen werk en huis zodat mensen gespreid over de dag kunnen bijladen. De extra stroom wordt mogelijk opgewekt door kleine nucleaire reactoren die 'groene' energie gaan leveren. De concrete plannen worden naar verwachting later dit jaar gepresenteerd.

Nieuws
  • Jaguar