Brexit is een grote crash voor autoindustrie

Automakers op het perfide Albion zitten met de handen in hun haar. Uit arren moede zijn ze maar aan het preppen geslagen alsof de zombie apocalypse ieder moment kan beginnen.

In de geschiedenis van het Britse parlement is een voorstel van de regering nog nooit zo overweldigend weggestemd als de Brexit-deal die premier Theresa May gisteren in stemming bracht. 432 stemmen tegen, 202 voor. Premier May is nu zo geloofwaardig als een Bentley betrouwbaar is. Maar wat betekent dit voor de autoindustrie?

Gewoon heel slecht nieuws. Makers van voornoemde Britslee, maar ook Rolls-Royce, Mini, Jaguar en Aston Martin gaan nu allemaal uit van een worstkaas scenario. Het is op dit moment niet de vraag of een Brexit zonder deal met de EU een probleem is voor de concurrentiekracht van Britse bedrijven. Dat zien ze dan wel weer. Momenteel zijn de supply chains het grootste punt van zorg. Zonder deal vallen de handelsrelaties tussen het VK en de EU onder de WTO-handelsregels en niet veel meer. Dus er worden opstoppingen bij de grens verwacht en vertraging van de levering van goederen. Het wordt chaos.

Automakers waren hier al enige tijd op voorbereid en zijn aan het preppen geslagen. 'Aston Martin Lagonda Global Holdings board last week authorized contingency planning for Brexit that included shipping car components via air freight to allow for the use of ports other than Dover, which faces potential chaos in a no-deal scenario. For the last eight months, Volkswagen Group-owned Bentley has likewise supplied some parts through an alternative port, CEO Adrian Hallmark said at the conference.'

'Crashing out the EU', heet het scenario waarop de automakers zich nu hebben voorbereid. Wat een treinongeluk