Lekker groen: Amerikaanse schoolbussen krijgen 7.3L 'Godzilla' V8

Diesel, elektrisch? Welnee! In the good ol' US of A gooien ze nog gewoon gigantische big blocks in hun openbare vervoer.

Lekker groen: Amerikaanse schoolbussen krijgen 7.3L 'Godzilla' V8

Tegenwoordig draait vrijwel alles in de autoindustrie om emissies. Het moet allemaal zo schoon en groen en efficient mogelijk, want milieu. Dat merk je in Nederland de laatste tijd vooral in het openbare vervoer. In grote steden zijn veel van de bussen al vervangen door volledig elektrische modellen. Lekker stil, het stinkt niet en het is beter voor je longen. In Amerika maken ze zich daar echter niet altijd even druk om.

De Amerikanen gaan gewoon door met grote motoren.

Modern fossiel

Busfabrikant Blue Bird heeft namelijk een nieuwe variant van hun Vision-model aangekondigd. De klassiek gele schoolbus werkt niet op accu's en er zit zelfs geen diesel onder de kap. In plaats daarvan krijgt de Vision de nieuwe 7,3 liter grote 'Godzilla' V8 van Ford mee.

Het enorme, gietijzeren pushrod blok met twee kleppen per cilinder gebruikt techniek uit de jaren 50, maar is toch echt vorig jaar op de markt gekomen. Wat dat betreft heeft Ford een paar bladzijden overgenomen uit het General Motors LS-handboek.

Die eenvoud betekent echter wel dat de motor enorm betrouwbaar is. Ford levert de 'Godzilla' in de zware varianten van de E-Series busjes en F-Series pickups als vervanger van de gehate 6,8 liter Modular V10. Je kan de V8 echter ook gewoon bestellen als losse crate motor voor je Mustang.

Godzilla gaat tegen alle trends in.

Toch een beetje groen

De Blue Bird Vision krijgt een milde variant van de motor meer: 350 pk en 635 Nm aan koppel. Het maximumvermogen en koppel worden bereikt bij een aartsluie 3.900 toeren per minuut. Ford levert daaronder een nog meer relaxte 300 pk/576 Nm versie, en een meer actieve variant met 430 pk en 644 Nm. 'Godzilla' heeft echter zulke grote reserves dat er met een paar lichte modificaties meer dan 500 pk uit kan rollen. Het blok is gekoppeld aan een zestraps automaat van Ford.

Om toch maar een beetje groen te doen is de Blue Bird Vision V8 leverbaar met een propaan-systeem. De techniek is ontwikkeld door Roush CleanTech, een divisie van Ford tuner Roush Performance. Ondanks de grotere inhoud verwacht Blue Bird bovendien betere verbruikscijfers vergeleken met de oude 6.8. 'Godzilla' is door zijn ouderwetse techniek namelijk lichter en compacter.

Saaie alternatieven

Mocht je geweten het toch niet aankunnen om een benzineslurpende of propaan-paffende schoolbus te bestellen, dan kun je altijd nog gaan voor de Vision Diesel met 6,7 liter Cummins blok, of de Vision Electric. Die laatste heeft echter een rijbereik tot 200 kilometer. Dat kan een beetje krap worden dus. En zo cool als een brullende big block wordt het natuurlijk nooit.

Algemeen
  • Blue Vision, Ford Performance