Heiligschennis: AC Cobra Le Mans Electric

De huidige incarnatie van AC Cars brengt een hommage uit aan de Cobra coupe's die in 1963 het circuit van Le Mans onveilig maakten. Er is echter een twist: alle twaalf zullen ze aangedreven worden door een elektromotor in plaats van een ronkende V8. Waarom weet niemand.

Heiligschennis: AC Cobra Le Mans Electric

De AC Cobra is vandaag de dag nog steeds een legendarische sportwagen. Als het simpele resultaat van het huwelijk tussen een licht AC Ace chassis en een Ford V8 was de auto bijzonder effectief. De auto was niet gezegend met geavanceerde aerodynamica en moderne ophanging, maar maakte die tekortkomingen goed met ouderwetse brute kracht. Samen met de GT40 werd de Cobra uiteindelijk een wapen in de strijd van Ford tegen Ferrari.

Maar nog voordat Caroll Shelby de leiding kreeg over dat project racete AC zelf met de wagens. In 1963 kwamen twee "Le Mans Coupe"-varianten van de Cobra aan de start op Le Mans. Achteraf geïnstalleerde hardtops waren het grootste verschil vergeleken met de reguliere competitieversie.

De dichte daken moesten de Cobra's gestroomlijnder maken voor een hogere topsnelheid op de lange rechte stukken van Circuit de La Sarthe. Dat werkte redelijk: #3 werd zevende overall en vierde in de GT +3.0 klasse, terwijl de #4 auto gediskwalificeerd werd voor een onrechtmatige oliewissel. Juist ja.

No V8, mate.

Ter ere van die originele Le Mans Cobra's brengt AC Cars een gelimiteerde serie van twaalf exemplaren uit. De helft van de auto's zal in de stijl van de groen #3 (39 PH) zijn en de andere helft krijgt de kleuren an #4 (644 CGT) mee. Het aluminium koetswerk zal met de hand vervaardigd worden volgens dezelfde technieken die in 1963 gebruikt werden. Normaal gesproken moedigen we dit soort traditiegetrouwe "continuations" aan, maar er is een nare twist in het verhaal.

De originele Le Mans Coupe's werden aangedreven door een opgevoerde 4,7 liter V8 met 364 pk en 432 Nm koppel. Daarmee werd een destijds indrukwekkende topsnelheid behaald van 262 kilometer per uur. Anno 2020 is zo'n stuk ijzer echter volledig achterhaald, zo vindt ook AC. Een elektrische motor is veel meer van deze tijd.

Falcon Electric

Met behulp van lokale e-mobility specialist Falcon Electric weet AC de cijfers te verbeteren naar 460 kilowatt (625 pk) en maar liefst 1000 newtonmeter aan koppel. Dat maakt de Le Mans Electric zonder twijfel sneller bij het stoplicht dan het origineel, maar het ruwe, charmante karakter van een V8 Cobra gaat wat ons betreft volledig verloren.

Daar denken ze bij Falcon anders over: 'Wij zijn een hardcore techbedrijf met de missie om elektrische voertuigen spannend te maken. Passie en emotie zijn onze drijfveren, elektriciteit en innovatie drijven onze voertuigen aan.'

Cobra van de toekomst

Alan Lubinsky, de man die de handelsrechten van AC Cars in 1996 in handen kreeg, is ook zeer positief over de stap naar elektrisch: 'We zijn vastberaden om een success te maken van deze gereproduceerde AC Cobra Le Mans electric ontwerpen wanneer ze eerst in het VK en later in andere markten gelanceerd worden. We weten dat het uiterlijk de goedkeuring van veel traditionele AC fans zal krijgen. De integratie van een moderne, emissie-vrije aandrijflijn van onze nieuwe vrienden, de EV-specialisten van Falcon Electric, zal goed samenspelen met het vakmanschap die in het handgemaakte bodywork verwerkt zit.'

Zes ton

De AC Cobra Le Mans Electric moet per stuk minimaal £600,000 ex belastingen op gaan brengen. Tot op heden zijn er nog geen orders geplaatst voor de anti-Cobra.

Elektrisch
  • AC Cars