Zes glorieuze Fords onder de hamer

Ford blijft een apart merk. Aan de ene kant maken ze de sufste MPV's voor uitgebluste Vinex-ouders en andere kant creëren ze pk-beulen die iedere petrofiel een kloppende versnellingspook bezorgen. Deze auto's vallen duidelijk in de laatste groep.

Autohandelaar Jim Click doet een deel van zijn collectie weg en daar zitten een paar leuke speeltjes tussen. Allemaal klassieke Fords die uit het juiste racehout zijn gesneden; van Mustangs en Cobra's tot een GT40.

Het topstuk is een Shelby 289 ‘Competition’ Cobra uit 1964. Een puur Amerikaans brulmonster met een racegeschiedenis om je vingers bij af te likken. Met Don Roberts achter het stuur domineerde de auto in 1966 voor een aantal jaren vrijwel elke race waar de Cobra aan meedeed. Het was een beetje als Mercedes in de huidige F1; als je wist dat Roberts meedeed kon je gaan strijden voor de  titel 'best of the rest'. Precies het soort geschiedenis waar de verzamelaars een strak gespannen broek van krijgen en veilingshuis RM Sotheby’s verwacht dan ook tussen de 2,2 en 2,6 miljoen dollar te vangen voor de auto.

Een ander noemenswaardig item uit de verzameling is de Ford GT40 Mk I uit 1966. Het was een van de 31 straatauto's van deze generatie en een van de zeven exemplaren die Ford in eerste instantie zelf hield voor promotionele doeleinden. Een iconische auto in Fords geschiedenis en zijn gewildheid komt dan ook terug in een verwachte opbrengst die tussen de 3,75 en 4,24 miljoen dollar ligt.

De collectie bestaat verder uit een Shelby GT350 uit 1966, want elke zichzelf respecterende Ford-verzamelaar heeft een hete Mustang in de garage staan. In die categorie valt ook de Mustang Boss 302 Trans Am raceauto, waar hij er voor het gemak maar even twee van heeft: een uit 1969 en een uit 1970. Een tweede Shelby 289 Cobra uit 1964 maakt het zestal compleet.

Je hebt gelukkig nog even de tijd om het benodigde vermogen bij elkaar te leggen. De veiling vindt pas plaatst op 19 en 20 augustus als onderdeel van de week vol octaanfeestjes rond het Pebble Beach Concours d’Elegance.