U mag raden hoeveel deze elektrische bus van VDL weegt

Elektrische auto's zijn zwaar, elektrische bussen zwaarder. De openbaar vervoerder van de stad Bazel heeft bij VDL deze forse e-bus besteld, en zet hem vanaf morgen in. We hopen niet dat hij over krakkemikkige bruggen moet rijden, het ding is loeizwaar.

Zoals praktisch iedere westerse stad heeft het Zwitserse Bazel groene ambities, en daarbij hoort de elektrificering van je vloot. Na een pilot in oktober 2018 gaat de stad door met elektrisch busrijden, en wel met deze VDL Citea SLFA-181 Electric: een 18,15 m lange, 2,55 m brede en 3,55 m hoge harmonicabus die ruim 7 ton in euro's kost. Het gewicht van het gevaarte zonder passagiers: 20.800 kg. Dat leest u goed, de bus weegt 20,8 ton. Met volle belading komt hier nog een paar ton bij, het voertuig is berekend op een gewicht van maximaal 28.745 kg. Standaard weegt de bus 18,3 ton (bron), maar in deze specificatie is hij kennelijk zwaarder. De Mercedes Citaro Euro VI dieselbussen die momenteel in Bazel rijden wegen overigens 17,2 ton: ook een gewicht waar we nogal van stonden te kijken.

De bus heeft twaalf batterijmodules, die in totaal goed zijn voor 248 kWh. Hiermee kan de bus 80 tot 130 km rijden, afhankelijk van weer, parcours, en belading. De positionering van de accu's deden hier wat wenkbrauwen fronsen: de dingen liggen namelijk op het dak. Wellicht moeten de chauffeurs de dingen dus niet te hard door de bocht jagen. De aandrijving geschiedt middels elektromotoren van Siemens, met een vermogen van 210 kW /286 pk en 2.000 Nm aan constant draaimoment. 

Het accupack kan met een snelheid van 300 kW geladen worden, binnen 38 minuten zit er volgens de specificaties voldoende lading in. Het elektrisch rijden past in de strategie om de gehele busvloot in 2027 met hernieuwbare energie te laten rijden. Meer informatie vindt u hier.