Shell: 'benzine duurder voor beter milieu'

Shell heeft de oplossing voor de vervuiling van benzine- en dieselverbranders: betaal meer voor brandstof, want met dat geld kunnen wij het milieu redden.

De brandstofprijzen zitten sinds begin dit jaar in de lift. En alsof dat nog niet erg genoeg is denkt Shell dat die prijzen nog wel wat hoger kunnen. Vanaf volgende week woensdag gaat de peutleverancier een cent extra per liter brandstof vragen. Allemaal uit naam van het milieu natuurlijk, want met die ene cent kan het bedrijf ervoor zorgen dat jouw auto klimaatneutraal rijdt.

Nu is het niet zo dat Shell klanten verplicht die cent te betalen, het is een vrijwillige bijdrage. Maar mocht de klant hiervoor kiezen, dan gaat dat geld linea recta naar een van de milieu verbeterende initiatieven die het bedrijf eraan gekoppeld heeft. Zo gaat Shell bijvoorbeeld nieuwe bomen in Peru en Indonesië planten. 

In Nederland zijn nog geen projecten, maar die komen er wel aan. Er komt een samenwerking met Staatsbosbeheer om in twaalf jaar tijd meer dan vijf miljoen bomen te planten. Daarvoor krijgt Staatsbosbeheer zeventien miljoen euro van Shell.

Het initiatief komt niet helemaal uit het goede hart van Shell, de aandeelhouders van het bedrijf willen namelijk al veel langer dat het langzaam maar zeker een 'groener' bedrijf wordt. Deze actie is een stap in die richting, maar heeft Shell zich wel ingedekt als het initiatief faalt. Ze kunnen dan namelijk de beschuldigende vinger naar de klanten wijzen. Zij boden het betere milieu namelijk aan, maar dat klanten wilden er niet extra voor betalen.