Ford Mustang Mach 1 komt naar Nederland

Ford brengt de gelimiteerde Mustang Mach 1 naar Nederland. Daarmee is het meteen de snelste productie-'Stang die ooit in ons land geleverd is.

Ford Mustang Mach 1 komt naar Nederland

Nederland krijgt eindelijk een dikkere variant van de Mustang. De muscle car-onwaardige viercilinder EcoBoost is gelukkig al uit de prijslijsten verdwenen. Alleen de 450 pk sterke GT met dikke 5.0 V8 is er nog, om over de elektrische SUV nog maar te zwijgen. Daar komt nu dus verandering in. De scherpere, met retro-invloeden en Shelby onderdelen uitgeruste Mach 1 komt in gelimiteerde oplage naar ons koude kikkerlandje toe.

Retro

De Mach 1 moet herinneringen oproepen aan de populaire sportieve uitvoering van de Mustang die van 1969 to 1973 geleverd werd. Dit zien we terug aan de gesimuleerde ronde lampen in de grill, die verwijzen naar de modellen uit '69 en '70, en de opvallende striping die juist aan de latere generatie vanaf '71 refereert.

Shelby-Light

Toch is de Mach 1 meer dan een retro-sausje over de GT. Het inlaattraject, de gasklephuizen en de handgeschakeld Tremec zesversnellingsbak zijn allemaal afkomstig van de Shelby GT350. Aan de achterkant vinden een diffuser en achteraskoeler geleend van de GT500. Dankzij de Shelby-goodies is de Mach 1 meer geschikt voor het betere scheurwerk.

Ponies kwijt

De vijfliter Coyote V8 levert volgens Ford Nederland 460 pk, 10 pk meer dan normaal. Bij het moederbedrijf zijn ze er echter van overtuigd dat het 480 pk is, wat de suggestie wekt dat de Mach 1 dezelfde motor heeft als de speciale Bullitt. Misschien zijn er onderweg naar Nederland wat ponies verloren. Koppel is in beide gevallen gelijk: 570 Nm.

Opvallend is dat de dikke V8 zijn maximumvermogen pas bij 7.000 toeren per minuut levert. Dat klinkt bijna Europees. Mocht je het toch wat meer USA houden dan kun je nog kiezen voor een 10-traps automaat met ouderwetse koppelomvormer. Daarmee sprint de Mustang naar de honderd in een indrukwekkende 4,4 seconden. Wil je zelf roeren dan doe je er minimaal vier tienden van een seconde langer over.

De instelbare MagneRide-vering, het standaard limited slip differentieel, verbeterde koeling, 22 procent meer downforce een een rev-match functie op de handbak zorgen ervoor dat je het vermogen zo goed mogelijk kunt gebruiken.

Koopje?

Dankzij ons geliefde BPM-systeem is de standaard GT al enorm aan de prijs. In Amerika heb je al een V8 voor omgerekend €29.540. In Nederland is dat €98.635. Voor de Mach 1 hoef je echter niet heel veel bij te tellen. Je hebt de automaat al vanaf €113.615. De versie met handbak moet €115.470 opbrengen. Met een gat van ongeveer 14K naar de GT lijkt het wat ons betreft moeilijk om de Mach 1 af te slaan.