Meer power voor Ford Mustang viercilinder

Met de huidige generatie heeft Ford voor het eerst sinds de jaren '80 weer een viercilinder Mustang, met het verschil dat de moderne wél vooruit te branden is. Zeker als je het nieuwe upgradepakket bestelt, dat geeft je tot 100 pk extra.

Ford gaat steeds meer mondiaal met zijn strategie, met als resultaat dat we nu voor het eerst in Europa een Mustang bij de dealer kunnen kopen (vorige generaties moesten via de grijze import) en dat klanten in de VS de 2.3 Ecoboost-motor kunnen kiezen. Doet verder geen hond daar natuurlijk, want voor een paar dollar extra heb je een 5 liter V8.

Afgelopen maand werden er in de VS voor het eerst in 24 maanden meer Camaro's dan Mustangs verkocht, en dus hebben de Amerikaanse verkopen van de 2.3 een Ecoboost (ja, we gingen daar) nodig. Daarom lanceren de Yanks een Ford Performance Mustang EcoBoost performance calibration kit. Een hele mond vol, maar het komt neer op een paar elektronische tweaks van de krachtbron. Dit is met een turbomodel een stuk makkelijker dan met de atmosferische V8. Standaard levert de viercilinder 'Stang 310hp/434 Nm, met het opwaardeerpakket wordt dit 335hp/529 Nm, waarmee de 524 Nm van de V8 worden overtroffen. De kit is vooralsnog alleen in de VS verkrijgbaar, waar bij $699 kost. De vraag of ook de Europese klant het pretpakket gaat krijgen op het globale (en Duitse) succesnummer staat uit bij Ford. Overigens verschilt de Europese Mustang minimaal van de Amerikaanse, hier heeft de viercilinder met 317 standaard-pk een paar paarden meer. 

In het begeleidend schrijven pocht Ford over een verschil van 100 pk bij 6.000 toeren, maar we vragen ons af of dat klopt. Het staat er nochtans wel: "Peak horsepower and torque increases with the EcoBoost calibration kit are substantial, but even more impressive are the gains throughout the powerband, including a whopping 100 horsepower increase at 6,000 rpm. The kit boasts an average gain of 40 horsepower and 60 lb.-ft. of torque from 2,500 rpm to 5,000 rpm, with even larger average gains of 75 horsepower and 64 lb.-ft. from 5,500 rpm to redline."

Dat er rek zit in de twee-punt-drie is duidelijk: in de nieuwe Focus RS ligt hetzelfde basisblok, dat daar 350 pk uitspuugt. Daarnaast gaan er geruchten over een extra hete RS500 met 400 pk.

Aangezien we het hier toch over een Mustang hebben voelen we ons vrij om een potje ouderwets 'beating the dead horse' te spelen en los te gaan op de bizarre prijsstructuur. Dankzij het Nederlandse belastingsysteem enerzijds, en het feit dat Ford Europa het de investering niet waard vond om voor die paar Mustangs een zuinigere automaat te ontwikkelen anderzijds, is de prijslijst van de Mustang één van de bizarste die we ooit zagen. 

Een automaat in je Ecoboost kost je meer dan 24 mille extra ten opzichte van de handbak. Dat is 50% van de totale nieuwprijs, alleen voor een andere transmissie. Wilt u een V8 met handbak, dan bent u minstens 115 mille kwijt (koop je ook een nieuwe 911 voor), waarvan bijna 73.000 euro aan BPM. Dat is meer dan het dubbele van de netto catalogusprijs aan belasting die ze in het buitenland niet eens kennen. Knettergek natuurlijk, en we gaan er dan ook van uit dat de 64 nieuwe Mustangs die Ford Nederland dit jaar verkocht (bron) nagenoeg exclusief van viercilinderige persuasie zijn: