Australië stuurt laatste V8-interceptor met pensioen 

Mad Max is werkelijkheid geworden. Althans, een klein deel ervan. De staat New South Wales heeft namelijk de laatste V8 Interceptor met pensioen gestuurd.

Australië stuurt laatste V8 politiewagen met pensioen 

In Australië doen ze alles net even anders. Zo spelen ze voetbal met hun handen in een rond veld, zijn zelfs de kleinste diertjes levensgevaarlijk en spoelt het water in de wasbak de andere kant op. Die eigenzinnigheid vertaalde zich ook naar de autowereld.

Met een beetje (veel) hulp van de Amerikanen wisten de Aussies een uniek hoekje in de autoindustrie te creëren. Na de introductie van de eerste volledig Australisch ontwikkelde Holden in 1948 barstte een hevige strijd los tussen de General Motors-dochter en Ford Australia. Vanaf 1978 werd de oorlog gevoerd tussen twee modellen: de Holden Commodore en Ford Falcon.

Last of the V8 Interceptors

De culturele impact van Ford vs Holden was zo groot dat het de samenstelling van je gezin kon bepalen. Je kon immers als Holden-man niet gezien worden met een Ford-vrouw. Met het oog op neutraliteit zette de Australische politie daarom beide merken en modellen in.

Door veranderingen in de markt en financiële tegenvallers voor moederbedrijven Ford en General Motors werden de lokale fabrieken in 2016 (Ford) en 2017 (Holden) gesloten. De politiemachten van de diverse staten en territories bleven echter vasthouden aan de lokaal geproduceerde Falcon XR6 Turbo en Commodore SS. Tot nu toe. De staat New South Wales heeft namelijk de laatste actieve Commodore SS V8 patrouillewagen met pensioen gestuurd.

Excuusmobiel

De echte Last of the V8 Interceptors krijgt in tegenstelling tot de filmvariant niet de kans om met een enorme crash en explosie afscheid te nemen. De Commodore wordt nu namelijk ingezet als promowagen bij de excuuscampagne voor de aboriginals.

Met een nieuwe livery geïnspireerd op aboriginal-beschilderingen zal de Holden het boetekleed aan gaan trekken bij diverse evenementen. De Commodore is overigens niet de laatste lokaal gemaakte wagen in dienst bij de New South Wales Police. Een SS stationwagen wordt nog altijd ingezet, maar niet voor patrouilles en snelle interventies.

Geen alternatief

De ZB Commodore (Opel Insignia) is de laatste politiewagen met de oude badge.

New South Wales heeft opvallend lang vastgehouden aan de échte Holden Commodore. De laatste wagen van aartsrivaal Ford moest al in 2021 zijn strepen inleveren. Tasmanië was er in 2018 al als de kippen bij om afscheid te nemen van het icoon. De federale politie, Victoria en de Australian Capital Territory hielden het vol tot 2022. Alle exemplaren uit die staten en territories werden vrijwel meteen in een museum geplaatst.

Sinds het sluiten van de lokale fabrieken hebben de politiekorpsen Down Under allerlei vervangers geïntroduceerd. Zo werden onder andere de BMW X5, Toyota Camry, Kia Stinger en zelfs de Skoda Superb ingezet. Een echt alternatief voor de Falcon en Commodore zal er echter nooit komen. +

Algemeen
  • Warner Bros. Wikimedia Commons, NL Beeld / Avalon