Ondanks het uitvallen van Max Verstappen leek de Grand Prix van Australië uit te lopen op een processie. Ferrari's Carlos Sainz hield zich indrukwekkend staande twee weken na zijn blindedarmoperatie en reed vrijwel onbedreigd naar de overwinning.
In de slotfase kregen we echter toch spektakel. De Mercedes van George Russell verscheen schoof in bocht 6 namelijk van de baan en raakte hard de muur. De wagen kwam midden op de baan tot stilstand, waarna Russell in paniek vroeg om een rode vlag. De wedstrijdleiding vond dat niet nodig, maar de stewards hadden wel interesse in zijn zaak. De crash zou namelijk veroorzaakt zijn door de voor Russell rijdende Fernando Alonso.
Uiteindelijk kreeg de Spanjaard achteraf een drive through penalty aangemeten, die omgezet werd naar een tijdstraf van 20 seconden. Hierdoor viel hij terug naar de achtste plek.
De overtreding
Op het eerste gezicht is de beslissing van de stewards maar moeilijk te rijmen met de beelden van de crash. Russell lijkt immers volledig op eigen gelegenheid de controle over zijn wagen te verliezen midden in bocht 6, waardoor hij uiteindelijk de grindbak en de muur opzoekt.
De FIA oordeelde echter anders. Volgens de stewards zou Alonso zich namelijk schuldig gemaakt hebben aan 'potentieel gevaarlijk rijgedrag'. Fernando's overtreding werd als volgt beschreven:
- Alonso liet 100 meter eerder dan normaal gas los.
- Alonso remde daarbij iets, maar niet genoeg om een verschil te maken.
- Alonso schakelde terug op een ongewoon punt.
- Alonso ging weer op het gas en remde opnieuw.
- Alonso deed dit bewust om Russell op te vangen en een betere exit te krijgen voor het rechte stuk.
- Alonso's actief was ongewoon, onnodig en niet zomaar een fout.
De redenering
Volgens de stewards betekent het lijstje dat Alonso zich schuldig gemaakt heeft aan het overtreden van artikel 33.4, waarin verboden wordt dat coureurs 'onnodig langzaam, onberekenbaar of op een manier die anderen potentieel in gevaar brengt' rijden.
De stewards erkennen dat Alonso niet verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de vuile lucht die Russell mede deed crashen. Ook geven ze toe dat de Spanjaard het recht had anders te remmen en de bocht anders aan te snijden dan voorheen.
Tegelijkertijd beoordelen ze hem echter precies op datgene waarvan ze zeggen dat hij er recht toe heeft. Alonso's actie werd namelijk alsnog als 'ongewoon, 'onnodig', 'onberekenbaar' en 'potentieel gevaarlijk' gebombardeerd, met de penalty als gevolg. De FIA dicteert daarmee effectief hoe coureurs een bocht door moeten komen.
Stomverbaasd
Als de meest ervaren Formule 1-coureur ooit heeft Alonso de nodige ideeën over wat wel en wat niet kan. De tweevoudig wereldkampioen is dan ook stomverbaasd over de lezing van de stewards.
In zijn 380 Grand Prix heeft hij immers nog nooit meegemaakt dat zijn manier van bochten nemen en verdedigen op een dusdanige manier ontleed werd.
Het is te hopen dat het oordeel van de stewards geen precedent schept voor de toekomst. Zo kan immers elke 'ongewone' actie als een potentiële moordaanslag worden gezien. Via deze weg zullen de harde gevechten waar de F1 en de fans zo naar snakken in ieder geval niet meer mogelijk zijn.
- Formula 1, NL Beeld / Proshots