Australië keert terug als openingsronde op 2025-kalender

De Formule 1 heeft een oude traditie in ere hersteld. Vanaf volgend jaar is Melbourne weer de locatie voor de aftrap van het nieuwe seizoen. 

Australië keert terug als openingsronde op 2025-kalender

We zijn nog maar net begonnen met 2024, maar het plan voor volgend jaar ligt alweer klaar. De Formule 1 zet zoals verwacht door met de meer milieuvriendelijke en goedkopere indeling, waarbij veel minder rondgereisd hoeft te worden. De volgorde van de races is echter opnieuw op de schop genomen. Na jaren Bahrein begint de pret eindelijk eer op de enige juiste plek: Melbourne.

Fout hersteld

Sinds 1996 staat de Grand Prix van Australië bekend hét evenement waar een nieuw Formule 1-seizoen afgetrapt wordt. Alleen in 2006 en 2010 werd de reeks kort onderbroken door Bahrein. Na de door de pandemie afgeblazen editie van 2020 verloor Melbourne die positie permanent.

Vanaf 2022 nam Bahrein die rol op zich, ondanks de terugkeer van Albert Park. Het seizoen beginnen in een steriele zandbak waar een week eerder al getest was bleek echter geen populaire zet. Die fout is voor 2025 eindelijk hersteld.

Het verlaten Albert Park-circuit, 2020.

Nooit perfect

Ondanks de beloftes van Formula One Management is de kalender nog steeds niet helemaal logisch ingedeeld. Zo worden de races in Australië, China en Japan gevolgd door twee rondes in het Midden-Oosten, om via Miami weer Europa in te duiken.

Bovendien zit Canada nog steeds vrolijk tussen Spanje en Oostenrijk, midden in de Europese serie races. Rondscheuren in de sneeuw van Montreal is nu eenmaal geen optie. De noodzaak om de drie Amerikaanse races zoveel mogelijk uit elkaar te houden heeft er bovendien voor gezorgd dat Mexico en Brazilië tussen Austin en Las Vegas gepropt zijn.

Perfect zal de kalender dus nooit worden, maar met het herstel van de traditionele, sfeervolle seizoensopener kunnen we alleen maar blij zijn.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots