Jeremy Clarkson vindt de moderne Formule 1 veel te makkelijk 

F1-coureurs hebben het tegenwoordig maar makkelijk, aldus JC. De winst van Sainz in Australië bewijst volgens de legendarische presentator dat naar een moderne F1-auto toe lopen zwaarder is dan er een Grand Prix mee winnen...

Jeremy Clarkson vindt de moderne Formule 1 veel te makkelijk 

Vrijwel de gehele F1-wereld was vol lof over de overwinning van Carlos Sainz in Melbourne. Slechts twee weken na een spoedoperatie voor een blindedarmontsteking stond de Spanjaard zomaar op het hoogste treetje van het podium.

Sainz had een beetje geluk gehad door de uitvaller voor Max Verstappen, maar reed alsnog onbedreigd naar zijn derde overwinning. Niet iedereen was echter zo onder de indruk. Autolegende en begenadigd F1-fan Jeremy Clarkson zag de prestatie van Carlos namelijk juist als zeer negatief.

Veel te makkelijk

In zijn column voor The Sun stelde Jezza dat de winst voor Carlos niet uitwijst dat de Spanjaard een supermens is, maar juist dat F1-coureurs het tegenwoordig veel te makkelijk hebben. Het zou volgens de 63-jarige Brit niet moeten kunnen dat iemand twee weken na zo'n ingrijpende operatie doodleuk een Grand Prix kan winnen. Van de mythe dat F1-wagens onbestuurbaar zijn voor gewone mensen blijft zo weinig over, aldus Clarkson:

"Slechts een paar dagen nadat zijn blindedarm eruit gehaald was vloog Ferrari F1-coureur Carlos Sainz naar Australië, klom hij in zijn auto en won hij de race. Natuurlijk zagen veel mensen dit als een heroïsch vertoon van vastberadenheid en pit.

"Ik vraag me echter af...we worden steeds verteld dat deze F1-wagens straaljagers voor op de weg zijn. Dat ze een vulkanische orgie van geluid en g-krachten zijn. En dat je een supermens moet zijn om er een te kunnen besturen.:

"Echt? Ik vraag het alleen omdat Carlos duidelijk wat ongemakkelijk was voorafgaand aan de race maar hij leek het bijna twee uur lang te redden in de auto. Dat zorgt ervoor dat ik geloof dat naar een Formule 1-auto toe lopen tegenwoordig eigenlijk moeilijker is dan erin rijden."

Andere tijden...

Als fan van de rauwe, compromisloze Gilles Villeneuve kan Jeremy er maar moeilijk bij dat je na een zware operatie zomaar in een F1-bolide kunt stappen.

Het feit dat Carlos twee weken lang keihard geknokt heeft om te herstellen, en F1-coureurs tegenwoordig veel fitter zijn dan in de seventies rekent JC echter niet mee. Zoals altijd staan de beste stuurlui echter altijd aan wal.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots