Koop de pre-productie McLaren P1 van Mika Häkkinen

De altijd spraakzame tweevoudig wereldkampioen Formule 1 wil van een van zijn speeltjes af. In Monaco wordt binnenkort zijn unieke McLaren P1 prototype geveild. 

Koop de pre-productie McLaren P1 van Mika Häkkinen

Gerenommeerd veilinghuis Bonhams heeft binnenkort een wel heel bijzondere aanbieding. Het kopstuk van de aankomende veiling in Monaco is namelijk een tweedehandsje van niemand minder dan Mika Häkkinen. Het gaat helaas niet om een van zijn goddelijke McLaren-Mercedes F1 machines, maar een unieke variant van de P1 hypercar.

Passende dienstwagen

Na een korte stint bij het ploeterende Lotus voegde Häkkinen zich in 1993 bij McLaren als reserve, voordat hij door het vertrek van Michael Andretti tot de nieuwe teamgenoot van Ayrton Senna gebombardeerd werd. Mika reed uiteindelijk tot 2001 voor de formatie uit Woking, en wist in die tijd twee titels te verzilveren in strijd met Michael Schumacher en Eddie Irvine.

In 2017 kwam hij terug op het oude nest als ambassadeur. Häkkinen toonde bij zijn terugkomst interesse in de hybride P1 hypercar, maar voor de Flying Finn de wagen twee jaar eerder al uit productie gegaan en waren alle 375 exemplaren al verzegd. McLaren vond echter toch een manier om hem van een passende dienstwagen te voorzien.

VP3

McLaren had immers nog een van de zeven 'Validation Prototypes' achter de hand, een pre-productiemodel dat gebruikt was voor betrouwbaarheidtests.

Validation Prototype 3 werd vervolgens naar het atelier van McLaren Special Operations gestuurd en volledig naar de specificaties van Häkkinen opnieuw opgebouwd. De 3,8 liter twin turbo V8 met elektrische assistentie en een systeemvermogen van 916 pk bleef uiteraard behouden.

Voor elk budget

De geschatte opbrengst voor Mika's afdankertje ligt op 1,5 tot 2 miljoen euro. Je moet dus wel even wat pegels meenemen als je de P1 over wil nemen.

Voor liefhebbers met een kleinere beurs is er echter nog een tweede Häkkinen-bolide in de aanbieding: een 85cc Finnkart SF A1 uit 1982. Met deze kart won Häkkinen op veertienjarige leeftijd het Ronnie Peterson Memorial Championship en werd hij tweede in het Finse kartkampioenschap. De Finnkart mag weg voor 3.000 tot 5.000 euro.

Cargasm
  • Bonhams