Dodge CEO: 'Hellcat wordt elektrisch'

Dodge CEO Tim Kuniskis geeft aan dat de populaire Hellcat motor niet lang meer heeft. Elektrische is volgens hem de oplossing.

Dodge CEO: 'Hellcat wordt elektrisch'

De Hellcat-modellen van Dodge zijn tegenwoordig gewoon hopeloos ouderwets. Een dikke 6,2 liter V8 met een supercharger die meer inhoud heeft dan de gemiddelde viercilinder kan natuurlijk helemaal niet meer anno 2021. Maar die brute oldschool charme is juist wat de Challenger, Charger en zelfs de Durango en Jeep Grand Cherokee Trackhawk zo populair maakt. In vijf jaar tijd zijn er zo'n 50.000 Hellcat-modellen verkocht, een flink aantal gezien de hoge prijs. Het geld dat de moderne muscle cars binnenbrengen is echter niet genoeg om ze te redden.

1972

Volgens Dodge CEO Tim Kuniskis gaat de moderne muscle car dezelfde kant op als de eerste generatie begin jaren '70: "1972 was het begin van het einde voor de Golden Age van de muscle cars. Ze gingen weg door slecht verbruik, door de oliecrisis. Ze gingen weg voor de veiligheid. Ze gingen weg vanwege de verzekeringspremies, en ze gingen weg vanwege strengere emissie-eisen. Het is best gek om te bedenken dat we dicht bij dezelfde lijst van factoren komen op dit moment."

CO2-neutraal

Het initiatief van president Joe Biden om meer op elektrisch in te zetten ten koste van de olieindustrie zal het produceren van snelle benzineauto's uiteindelijk te duur gaan maken door voortdurende ontwikkelingskosten. Steeds strenger wordende emissie-eisen en de groeiende roep om een CO2-neutraal wagenpark zullen de traditionele Hellcats bovendien fysiek onmogelijk gaan maken. De dagen van de supercharged 6.2 zijn volgens Tim Kuniskis daarom geteld.

Elektrisch

Volgens Kuniskis betekent dat echter niet dat Dodge's high performance-lijn gaat verdwijnen. Hij voorziet een overgang naar snelle Hellcats op accu's: “De hele wereld zal overgaan op elektrisch, toch? We weten dat dit gaat komen. De hele wereld gaat die kant op. Wanneer het zover is zal de prijs van die techniek omlaag gaan en kunnen de gestoorde mensen die toegankelijke elektrische techniek gaan gebruiken om maximale prestaties te leveren."

Evolutie of uitsterving

Overgaan op elektrische techniek is volgens Kuniskis de enige manier voor de muscle car om te overleven. De auto zal dit keer mee moeten evolueren met een veranderende wereld, in plaats van uit te sterven, zoals in 1972 gebeurde: “Ik verheug me enorm op de elektrische toekomst, want ik denk dat het de factor zal zijn die ons van de afgrond houdt. Zonder die technologie, zonder elektrificatie is dit weer 1972. Dan is dit het einde."