Jeep bouwt de ultieme power-SUV: 700+pk

Toen het de Grand Cherokee SRT-8 maakte liet Jeep al eens zien mooie dingen te kunnen doen met SUV's. In een vlaag van verstandsverbijstering klapt het nu heel dik over zijn eigen achtcilinder heen met dit monster: de Trackhawk met 717 pk.

De Trackhawk is in de basis een Dodge Challenger/Charger Hellcat op hoge poten, met één groot verschil: waar de Dodge's in de basis achterwielaangedreven zijn hebben de enigineers bij Jeep er toch maar voor gekozen om alle wielen aan te drijven. Wellicht geen heel onverstandige keuze. 

Als gezegd: deze Grand Cherokee Trackhawk lost de SRT-8 af als topmodel. Waar laatstgenoemde 468 pk uit een geheel atmosferische 6,4 liter V8 haalt, heeft de Trackhawk een geheel eigen karakter. De V8 onder de kap heeft met 6,2 liter weliswaar minder inhoud, dankzij een supercharger levert hij wel 250 pk meer. Als we koude cijfers praten vertaalt dit zich naar een 0-96 km/u-tijd van 3,5 seconden. De topsnelheid ligt op een angstaanjagende 289 km/u. Dankzij gigantische, gegroefde maar niet geperforeerde, Brembo's (bijna 16 inch groot op de voorwielen en bijna 14" achter) staat deze zware SUV ook weer binnen 35 meter stil vanaf 96 km/u. 

Qua uiterlijk hebben de designers zich ingehouden: bij zo'n extreme SUV kan je je voorstellen dat ook het koetswerk all-out gaat, met spoilerlippen, grote vleugels, hood scoops en opgepompte wielkasten. Maar nee, de Grand Cherokee Trackhawk is weliswaar duidelijk herkenbaar als potente SUV, maar zeker niet zo over the top als zijn vermogen zou rechtvaardigen. 

Jeep presenteert de verreweg meest potente productie-SUV die momenteel te koop is volgende week op de New York Auto Show. Daarna mogen ze wat ons betreft op de Nürburgring laten zien uit welk hout ze gesneden zijn.