Aznom Palladium blijkt veredelde RAM pickup

De concepttekeningen die Aznom vorige maand liet zien blijken de realiteit een beetje vertekend te hebben. De futuristische hyperluxe 'all-terrain limousine' is uiteindelijk niet veel meer dan een coachbuilt pickup met een luxe interieur.

Aznom Palladium blijkt veredelde RAM pickup

Ongeveer een maand geleden schreven we over de plannen van het Italiaanse designatelier Aznom om met een eigen auto te komen. De Palladium werd met veel fanfare aangekondigd als een extreem luxe limousine voor de diepste Arabische woestijn.

Als inspiratie dienden de grote touring cars van de jaren '20 en '30, toen merken als Rolls-Royce er trots op waren dat hun auto's ook op de grotendeels nog onverharde wegen ultiem comfort konden bieden.

Met een 700 pk turboblok, een lengte van 5.96 meter en alle denkbare luxe aan boord moest de auto een soort luxejacht voor de duinen worden. Het zag er op de concepttekeningen allemaal zeer indrukwekkend uit, maar de realiteit is helaas flink anders.

De renders beloofden zoals altijd veel meer.

RAM 1500

De basis voor de extravagante Palladium is namelijk zeer bescheiden. De auto is namelijk een verregaande evolutie van de Aznom Atulux, een luxe aangeklede RAM 1500 pickup met een verlengd dak. Hierdoor komen ondanks de indrukwekkende lengte de proporties die Aznom op de render toonde niet helemaal goed uit de verf.

Aznom Atulux
Aznom Palladium

Het silhouet van de RAM komt nog te duidelijk naar voren in het lijnenspel van de Palladium. Vooral de daklijn en de achterpartij stellen teleur. Wel zit het design vol interessante details. In de dikke C-stijl van het dramatisch aflopende dak vinden we een vierkante 'opera window', voorheen een populaire stijloefening bij klassieke Amerikaanse limousines. Door de ingrijpende veranderingen in het interieur is er geen laadklep of hatchback, maar schuift de complete kont van de Palladium naar achteren om toegang tot de laadruimte te verlenen.

Statig interieur

Aan de binnenkant heeft Aznom alles uit de kast gehaald om de koper te doen vergeten dat ie net in een Amerikaans werkpaard gestapt is. Met grote lappen leer, een overvloed aan aluminium lijsten, dik blauw tapijt en marmer-achtige houtsoort moet de Palladium je het gevoel geven dat je waar voor je geld krijgt. Voorin kan de chauffeur echter een stuur, dashboard en deurpanelen ontdekken die identiek zijn aan die van een RAM.

Achterin zijn de aanpassingen een stuk extremer. Een grote tweezits troon is ver achterin het chassis geplaatst, waar normaal de laadruimte zou beginnen. De passagiers hebben toegang tot diverse multimediafuncties en een grote koelkast voor de nodige alcoholische versnaperingen.

De aandrijflijn

Met al die extra luxe heeft de Palladium redelijk wat vermogen nodig om nog steeds goed vooruit te komen. Het leeggewicht bedraagt namelijk een heftige 2650 kilo. Aznom heeft de standaard 5,7 liter HEMI V8 daarom voorzien van twee turbo's. Het resultaat is 700 pk en 950 newtonmeter koppel.

Hiermee is de enorme all-terrain limousine volgens Aznom in staat om in 4,5 seconden de 100 kilometer per uur aan te tikken. De acceleratie stopt bij een bescheiden 215 kilometer per uur dankzij een begrenzer. Een 8-traps automaat stuurt het vermogen naar alle vier de wielen.

Italiaans vakmanschap

Aznom oprichter Marcello Meregalli is trots op het eindproduct: "We have produced this vehicle choosing artisanal manufacturing techniques that are almost lost today, such as panel beating and hand-crafting the body of the car, together with other technological solutions. Engine builders, tanners, panel beaters, designers and engineers who have worked on this project are heirs to a tradition that has made Italian cars famous all around the world”

De Palladium zal in een gelimiteerde serie van 10 exemplaren geproduceerd worden. Hoeveel de veredelde pickup moet gaan kosten is nog niet bekend.

Nieuws
  • Aznom