Fernando Alonso en Valtteri Bottas laten accounts kapen door Saoedische overheid

De twee veteranen hebben zich geleend voor een bijzonder doorzichtige reclamecampagne voor Saoedi Arabië. Via XTwitter zijn zowel Fernando als Valtteri opeens extreem positief over het aankomende Qiddiya-circuit.

Fernando Alonso en Valtteri Bottas laten accounts kapen door Saoedische overheid

Sponsordeals heb je in allerlei vormen en maten. Van stickers op een power unit tot dikke horloges en van leenauto's tot volgeplakte petjes. Een relatief nieuwe vorm is de gesponsorde post op social media.

Je favoriete influencer kan na dikke betaling opeens een bijzonder lovend verhaaltje naar buien brengen over een bepaald merk of bedrijf. In de Formule 1 zien we dit echter zelden, aangezien vrijwel alles verloopt via de officiële kanalen van de teams. Via XTwitter laten Fernando Alonso en Valtteri Bottas zien dat het ook anders (en veel vervelender) kan.

Saudische show

De accounts van beide mannen nemen het plotseling namelijk op voor een lopend megaproject van controversiële oliestaat Saoedi Arabië. Alonso en Bottas hadden prachtige woorden over voor het megalomane Qiddiya, een cyberpunk-Mario Kart complex met een Grand Prix-circuit, Six Flags pretpark en een bijbehorende stad midden in de woestijn.

Drie keer knipperen, Fernando

De beheerder van Valtteri's account lijkt nog de nodige moeite gedaan te hebben om de tweet natuurlijk te doen lijken, maar het bericht van Fernando leest alsof hij een wapen tegen zijn achterhoofd heeft.

Het gortdroge stuk tekst is duidelijk klakkeloos overgenomen van het Saudische persbericht. Aangezien Saudisch staatsoliebedrijf Aramco titelsponsors is van Aston Martin is de samenwerking wellicht niet zo verrassend. Toch voelt het allemaal een beetje ongemakkelijk.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / PA Images