'Beide Grand Prix in Oostenrijk op losse schroeven'

De vervangers van de Grand Prix van Turkije gaan naar alle waarschijnlijkheid zelf niet door. De Oostenrijkse overheid gooit vlak voor de races roet in het eten.

'Beide Grand Prix in Oostenrijk op losse schroeven'

Met 23 races over de hele wereld was de Formule 1 kalender van 2021 gezien de chaos van vorig jaar behoorlijk ambitieus. Te ambitieus, zo blijkt. De steeds veranderende situatie rond het coronavirus blijft de plannen van de sport dwars zitten. Het begon allemaal met het wegvallen van de Grand Prix van Canada vanwege (te) strenge quarantainemaatregelen. Het vinden van een vervanger voor die datum is uiteindelijk toch moeilijker dan gedacht.

Istanbul Park

In eerste instantie werd Turkije's Istanbul Park aangetrokken om de race in Montreal te vervangen. Helaas vaardigde de Britse overheid later een negatief reisadvies uit voor het land. Aangezien zeven van de tien F1-teams opereren vanuit Engeland werd de race daarmee onmogelijk gemaakt. Dit dwong de FIA om de Grand Prix van Frankrijk naar voren te schuiven en een tweede race op de Oostenrijkse Red Bull Ring in te plannen. De Grand Prix van Stiermarken zou dus een tweede editie gaan krijgen.

Landingsverbod

Volgens Sky Sports Deutschland komt er van die plannen echter ook niets terecht. Ironisch genoeg is de reden dit keer een negatief advies over Groot Brittannië. De Oostenrijkse overheid heeft namelijk een landingsverbod ingesteld voor vliegtuigen vanuit het eiland. Het verbod gaat in op 1 juni, drie weken voor de eerste race op de Red Bull Ring op 27 juni.

Dat zou betekenen dat er slechts drie teams vrij zijn om personeel naar het circuit te sturen. Aangezien de Formule 1 geen herhaling wil van Indianapolis 2005 zullen Alfa Romeo, Ferrari en AlphaTauri ook gewoon thuis moeten blijven.

Vrachtwagens

Het probleem zou grotendeels opgelost kunnen worden door de teams per vrachtwagen naar Oostenrijk te verplaatsen. Omdat er een maand tussen de races zit wordt het personeel en het meeste materieel echter tussentijds naar de fabriek gestuurd. Het is nog onduidelijk hoe ver het Oostenrijkse verbod reikt. Een paar weken kamperen aan het circuit zou een uitkomst kunnen zijn.

Afwachten

Hoe lang het verbod stand zal houden is volgens Sky niet bekend. Het zou dus kunnen in ieder geval één van de Grand Prix door zal gaan, mits de situatie in Groot Brittannië verbetert. Het is nog even afwachten dus. De GP van Stiermarken staat gepland voor 4 juli.