Er was een hoop om te doen afgelopen zaterdag: de pole position van Charles Leclerc. Tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco parkeerde de Monegask zijn Ferrari in de vangrail bij het uitkomen van de Piscine-sectie, waardoor de sessie vlak voor het einde stilgelegd moest worden.
Doordat Leclerc op dat moment de snelste tijd had wist hij door zijn fout pole position te verzilveren. Max Verstappen en Valtteri Bottas kregen door de rode vlag geen kans om hun snellere rondes af te maken. Het incident wierp de nodige vraagtekens op: is het wel eerlijk dat iemand pole position kan scoren door zelf een rode vlag te veroorzaken?
Opzettelijk
Leclerc's crash werd bovendien vergeleken met incidenten uit 2006 en 2014, waarbij Michael Schumacher en Nico Rosberg gele vlaggen veroorzaakten om hun rivalen geen kans te geven een snellere ronde te zetten.
Ferrari en Charles werd hetzelfde verweten, maar die lezing hield uiteraard geen stand. Leclerc verzekerde de pers ervan dat als dat zijn plannen waren geweest, hij zijn best had gedaan de auto een stuk minder te beschadigen. Het feit dat zijn Ferrari niet aan de start kwam onderstreepte dat.
Indycar-regel
Ondanks dat het toch echt een ongeluk was heeft Leclerc's pole position crash ervoor gezorgd dat de FIA een nieuwe regel rond de kwalificatie gaat beoordelen. Bij het Amerikaanse IndyCar wordt de snelste tijd afgepakt van een coureur als hij een gele of rode vlag veroorzaakt tijdens een kwalificatiesessie.
Zo wordt de gemaakte fout afgestraft, ongeacht of deze opzettelijk is of niet. Aangezien IndyCar met een knockout-systeem werkt vinden de Amerikanen het oneerlijk dat coureurs afvallen door de fouten van een ander. Die filosofie zou je makkelijk over kunnen brengen naar de F1, lijkt ons.
FIA kijkt ernaar
Na de kwalificatie gaven Bottas en Verstappen aan geen heil te zien in het afpakken van Charles' tijd. Het hoorde er nou eenmaal bij. Aan de andere kant begon Mercedes teamchef Toto Wolff juist te pushen voor het IndyCar-systeem. Het leek de boomlange Oostenrijker een 'intelligent' plan dat 'verwarring zou voorkomen'.
Raceleider Michael Masi geeft aan dat zijn team aan het kijken is of de regel in de Formule 1 toegepast kan worden: "Net zoals bij alles dat naar voren komt, kijken de FIA, Formule 1 en de teams naar alles en beoordelen het op de kwaliteiten. Ja, ik ken de Indycar-regel, die ook een regel is in een aantal andere internationale FIA series en nationale kampioenschappen wereldwijd. We gaan er naar kijken en samen met alle belangrijke aandeelhouders bepalen of het toepasselijk is of niet."
- FIA Pool