Kwalificatie Monaco: Charles Leclerc blundert zich naar pole position

Slechts negentien auto's name deel aan de kwalificatie op de straten van Monaco. Het is normaal een kwestie van overleven op het uitdagende circuit, maar voor Charles Leclerc kwam een kapitale fout juist perfect uit.

Kwalificatie Monaco: Charles Leclerc blundert zich naar pole position

De druk staat er weer vol op voor de kwalificatie van de Grand Prix van Monaco. Na een jaar afwezigheid zijn we eindelijk terug in het prinsdom, ondanks enkele restricties. Het krappe, langzame stratencircuit gaf in de vrije trainingen al de nodige verrassingen. Voor het eerst sinds 2019 lijkt Ferrari namelijk weer een factor te zijn.

Aan de andere kant had Mercedes en vooral Lewis Hamilton het juist ongewoon moeilijk. Niemand had het echter moeilijker dan Mick Schumacher. De jonge Duitser veegde zijn Haas in FP2 al de muur in, maar hij maakt het klusje definitief af in FP3. Bij het uitkomen van het Casino complex ging hij stuurloos tegen de vangrail. De schade aan de VF21 was helaas zo groot dat Schumacher de race vanuit de pits zal moeten starten.

Q1

Het hele veld trekt meteen naar buiten, aangevoerd door de Williams van George Russell. Als laatste rijden de twee Red Bulls de baan op. Een goed gaatje vinden is immers cruciaal op het smalle Monaco. De Mercedessen nemen hun tijd om de banden op te warmen, maar Verstappen zet alvast een tijd. Een 1:12.9 is goed genoeg voor een voorlopige tweede plek achter Lando Norris. Opvallend: de tijden zijn een stuk langzamer dan in FP3.

Valtteri Bottas is de eerste die de 1:12 barriere doorbreekt. De Fin is snelste, maar wordt op de voet gevoeldgd door Lance Stroll en Lando Norris. Dan verbetert Verstappen zich: de Nederlander is ongeveer een halve seconde sneller. Max kan echter niet lang van de leiding genieten, want daar is Carlos Sainz.

De Ferrari rijder trekt een klein gaat van bijna twee tienden van een seconde. Net zoals bij de vrije trainingen lijkt de Scuderia er weer echt goed bij te zijn. Charles Leclerc onderstreept dat nog eens door P3 te pakken.

Mercedes stelt op dat moment link teleur: Lewis Hamilton en Bottas komen niet verder dan een vierde en vijfde plek. Dat wordt al snel P5 en P7 na verbeteringen van Norris, Verstappen en Sergio Perez. Checo is dan zesde, op een halve seconde van Max. Dan revancheert Bottas zich door de 1:10 grens net te doorbreken. Met bijna twee tienden verschil pakt hij P1 af van Verstappen. Even later is ook Leclerc een fractie sneller dan de Nederlander.

In de slotfase stabiliseert het veld zich, tot 'Mr. Saturday' George Russell zich weer van zijn beste kant laat zien. De jonge Brit weet zijn Williams de top tien in te slepen. Helaas duurt dat niet lang: door een snellere tijd van Daniel Ricciardo moet Russell genoegen nemen met P11. Kimi Raikkonen , Antonio Giovinazzi en Esteban Ocon gaan met hakken over de sloot door met hun laatste ronde de gevarenzone uit te kruipen.

Afvallers: Tsunoda, Alonso, Latifi, Mazepin, Schumacher (geen tijd).

Q2

Over de radio vraagt George Russell zijn team te wachten met hem naar buiten sturen. Er zijn dan wel vier auto's minder op de baan, het vinden van een clean lap blijft essentieel. Pierre Gasly en de Alfa Romeo's openen de sessie met de eerste tijden. De Red Bulls pakken een 1-2, maar worden al snel verslagen door beide Ferraris.

Carlos Sainz zet op dat moment de snelste ronde van de kwalificatie met een 1:10.806. Max Verstappen moet het doen met P3, gevolgd door Hamilton, Bottas en Perez. Intussen knalt Lando Norris zijn McLaren naar de tweede plek. Maar dan komt Max Verstappen met een prachtige ronde: 1:10.650. Sainz laat zich echter niet kisten, de Spanjaard is maar een tiende trager.

Met vijf minuten te gaan rijden de Mercedessen weer naar buiten. Ondertussen laat Lance Stroll even weten dat hij de muur heeft geraakt in de run naar Portier. De Canadees kan zijn weg echter vervolgen. Bottas verbetert zich en pakt de vierde plek. Lewis Hamilton probeert het nog een keer, maar blijft steken op P6.

Met nog vijftien seconden te gaan is daar dan opeens Charles Leclerc. De Monegask weet de tijd van Verstappen met 0.053 van een seconde te verbeteren! Sergio Perez weet dan nog een vijfde tijd te zetten, waardoor hij Hamilton naar P7 verwijst. De grootste teleurstelling is er voor Daniel Ricciardo. De goedlachse Australiër komt niet verder dan een twaalfde plek en mag gaan douchen. Voor Antonio Giovinazzi pakt de sessie een stuk beter uit: de Italiaan weet zich de top tien in te rijden.

Met de Ferrari's als opvallende outsider gaan we Q3 in. De strijd tussen Verstappen en Leclerc is nog lang niet gestreden. Van Nico Rosberg horen we dat hij in ieder geval zijn geld inzet op Max.

Afvallers: Ocon, Ricciardo, Stroll, Raikkonen, Russell.

Q3

Pierre Gasly opent de sessie, gevolgd door Max Verstappen en Valtteri Bottas. Max zet de eerste tijd en dat is meteen een indrukwekkende. Met een 1:10.576 heeft de Nederlander de snelste tijd van de kwalificatie te pakken. Bottas komt heel dicht bij, maar moet toch toegeven op 0.060 van een seconde.

Maar dan komen de Ferrari's. Charles Leclerc zet een snelste middelste sector en pakt met .230 van een seconde de voorlopige pole af van Verstappen. Carlos Sainz kan het niet helemaal bijbenen en moet genoegen nemen met P3. Lewis Hamilton is weer opvallend langzaam: met zeven tienden achterstand is hij slechts zesde.

Met vijf minuten te gaan rijdt Verstappen alweer naar buiten. Dat is vrij vroeg, maar een blik op de berg boven het circuit verraadt de reden. Er lijkt regen op komst te zijn! Red Bull hoopt dat Verstappen's ronde de laatste zou kunnen zijn. Max maakt helaas een remfoutje bij Portier en moet overnieuw beginnen. Met minder dan twee minuten te gaan zal het erom spannen.

Dan zien we Lewis Hamilton op zijn tweede run, maar de regerend wereldkampioen lijkt nog steeds niet lekker in zijn bel te zitten. Op hetzelfde punt als Verstappen vergaloppeert hij zich en raakt hij de muur. Net als we Sir Lewis af zien haken en Verstappen, Bottas en Sainz beste sectoren zetten, zien we de Ferrari van Charles Leclerc in de muur!

Crashend naar pole

In de herhaling zien we dat de Ferrari met het rechtervoorwiel de vangrail raakt. De stuurstang breekt meteen af en de auto mist stuurloos de chicane. Dat hebben we eerder gezien bij een zekere Red Bull-coureur. Charles zal niet blij zijn met zichzelf, maar door zijn fout garandeert hij alsnog pole position.

Hij is daarmee de eerste man uit Monaco die in zijn thuisrace vanaf pole zal vertrekken. Mits zijn auto niet te zwaar beschadigd is natuurlijk. Een penalty voor het wisselen van de versnellingsbak is nog altijd een mogelijkheid. Max Verstappen en Valtteri Bottas blijven tweede en derde, terwijl Lewis Hamilton en Sergio Perez blijven steken op P7 en P9.

Met Verstappen en Bottas in zijn spiegels zal Charles Leclerc het niet makkelijk hebben bij de start van de race. We zijn erg benieuwd of de Ferrari ook in racetrim een echte bedreiging kan zijn voor de grote twee. We gaan het morgen allemaal meemaken.

Resultaten

Formule 1
  • Formula 1
  • Pitstopf1