Monaco: 'Formule 1 Grand Prix gaat gewoon door'

Hoewel de situatie rondom de Grand Prix van Zandvoort nog steeds heel erg onduidelijk is, zijn ze in Monaco een stuk stelliger: de opbouw voor de Grand Prix van Monaco gaat gewoon door. Maar kan dat wel, nu grote buur Frankrijk in lockdown is?

Monaco

In Australië werd de Grand Prix op het laatste moment afgelast omdat het coronavirus toch te gevaarlijk werd geacht. In het paddock waren inmiddels de eerste gevallen en twijfelgevallen opgedoken. Als gevolg daarvan werden ook meteen de Grands Prix van Bahrein en Vietnam uitgesteld.

Het is de vraag of de races in Zandvoort en Barcelona door kunnen gaan. De FIA denkt eind mei de draad weer op te kunnen pakken en in Monaco vertalen ze dat als: de GP van Monaco gaat door.

Goed in hun communiqué houdt ook de Automobile Club de Monaco (ACM) nog een slag om de arm: vooralsnog ziet het ernaar uit dat de GP door kan gaan (overigens verwachten ze ook dat de Grand Prix Historique, die van 8 tot en met 10 mei gepland staat, gewoon door gaat).

Lockdown Frankrijk

De bouwers in de woonplaats van racers als Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo en Max Verstappen moeten dus gewoon aan de slag om het circuit in elkaar te zetten. De vraag is echter of dat wel kan. In het prinsdom zijn inmiddels al negen gevallen van Covid-19 (de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt) bekend. Onder de zieken is ook de Minister van Staat van het prinsdom.

Frankrijk, dat Monaco aan alle kanten omgrenst, heeft een totale lockdown afgekondigd die vanmiddag om 12:00 in gaat. Het lijkt vreemd als Monaco, als een klein Gallisch dorpje dat dapper weerstand biedt aan het virus, als enige geen lockdown afkondigt. De kans is dus groot dat het circuit niet op tijd af kan zijn, ondanks de beloftes van de ACM.