Honda plaatst Verstappen-hommage op hoofdkwartier

Beide Verstappens worden geëerd met een display van hun Honda Formule 1-erfgoed.

Honda plaatst Verstappen-hommage op hoofdkwartier

Ze mogen de sport dan aan het einde van dit seizoen gaan verlaten, maar Honda heeft zeker geen slechte herinneringen aan de tijd met Max Verstappen. De Nederlander gaf de Japanners tot nu toe vijf overwinningen, waarvan zijn zege bij de Grand Prix van Oostenrijk in 2019 de eerste was voor Honda sinds 2006. Het leek Honda daarom een goed idee om Max te eren door een demo-wagen uit te stallen in het hoofdkwartier in Tokyo.

RA099

Daar bleef het echter niet bij. Naast de omgeklede Red Bull RB13 zien we namelijk een opvallende witte bolide. Dit is de Honda RA099, een experimenteel ontwerp waarmee Honda eind 1998 een terugkeer in de sport evalueerde. Dat gebeurde destijds met die andere Verstappen. Joss the Boss werd op aanraden van voormalig Tyrrell-ontwerper Harvey Postlethwaite bij het project betrokken en voerde enkele succesvolle tests uit.

Gemiste kans

De auto leek veelbelovend, maar door een fatale hartaanval voor Postlethwaite tijdens een test op Jerez en zorgen over het budget werd het project in de kiem gesmoord. Uiteindelijk besloot Honda het kostbare potentiële fabrieksteam om te buigen naar een goedkopere rol als motorleverancier voor het BAR-team.

Verstappens carriere kwam hierdoor op een zijspoor, tot hij tekende bij Arrows in de aanloop naar het seizoen van 2000. Jos zou helaas nooit weer zo'n grote kans krijgen. Laten we hopen dat het voor zijn zoon in het laatste jaar met Honda anders uitpakt. We zijn benieuwd hoe het Honda-hoofdkwartier eruit komt te zien als het hem lukt.

Formule 1
  • Honda Racing F1, Zdravko, McLaren720S via Twitter