Dit is de F1-auto waar jij ook in kan rijden

Aangezien de kans dat jij in de F1 terechtkomt vrijwel nihil is, moet je andere manieren zoeken om te ervaren hoe het is om in een Formule 1-auto te rijden. Gelukkig heeft de organisatie daarvoor de two-seater voor bedacht en die wordt nu vernieuwd.

Het speeltje zorgt ervoor dat de passagier zonder enige race-ervaring, of desnoods zonder rijbewijs, toch de krachten en de snelheid van de Formule 1 kan meemaken. De huidige two-seater is al een oude bak, dus het is tijd voor een update.

De nieuwe versie zal nog steeds gebaseerd zijn op het onderstel en de aandrijflijn (lees: goede geluid) van een Tyrrell 026 uit 1998, maar om een beetje met de tijd mee te gaan komt er een moderne body overheen. Met smalle vleugels en brede banden voldoet de publiekvermaker aan het huidige reglement en lijkt de racer dus meer op de F1-auto's die het publiek in de wedstrijd ziet strijden.

Ondanks dat alleen de body wordt aangepast, worden de auto's wel compleet opnieuw gebouwd. "We bouwen twee nieuwe chassis, omdat we ook veranderingen willen doorvoeren om de positie van de bestuurder te verbeteren en zodat we grotere passagiers kunnen meenemen en ze comfortabeler en veiliger kunnen vervoeren", legt de technische chef Mike Gascoyne uit. Het mag duidelijk zijn dat de auto's voortaan ook plaats moeten bieden aan gasten die niet het dwergformaat van de meeste racers hebben. 

Gascoyne wil ook de ervaring van de passagiers verbeteren. "We kunnen de hoofdsteun van de bestuurder kleiner maken, zodat het zicht verbetert", zo stelt hij voor. "Verder kunnen we ook beeldschermen integreren voor de passagiers, zodat ze weten waar ze zijn op het circuit."

Momenteel wordt de two-seater nog heel spaarzaam ingezet, maar dat moet veranderen. De F1-organisatie wil de twee nieuwe chassis volgend seizoen elk raceweekend meenemen om bezoekers te vermaken. Over het algemeen mogen alleen celebs, prijswinnaars en duurbetalers meerijden, dus je kans op de F1-ervaring is nog steeds bijzonder klein. Maar met een beetje geluk is het mogelijk en daar hoef je dan geen autosportcarrière, racetalent of rijke vader voor te hebben.