Papa Stroll trekt Aston Martin uit Le Mans

Het nieuwe management van Aston Martin zet een punt achter de Le Mans-ambities. Onder leiding van Lawrence Stroll moet er eerst maar eens geld verdiend worden.

Papa Stroll trekt Aston Martin uit Le Mans

Het is een chaotische tijd geweest voor Aston Martin de afgelopen jaren. De breuk met Mercedes, het falen van het DTM-team, het eindeloos uitstellen van de Valkyrie en Valhalla, en het afgeblazen Le Mans Hypercar-project vonden allemaal plaats in de laatste twee jaar. Even leek het erop dat het merk zelfs kopje onder zou gaan, ondanks de belofte van een SUV-cashcow in de vorm van de DBX.

Dankzij een overname door een consortium onder leiding van Racing Point sugar daddy Lawrence Stroll en hernieuwde investeringen vanuit Mercedes kon Aston uiteindelijk toch gered worden. Zoals je mag verwachten heeft Mr. Stroll echter hele andere ideeën over hoe het bedrijf gerund moet worden. Hij richt alle pijlen op een terugkeer in de Formule 1, maar daarvoor zullen flinke offers gemaakt moeten worden.

Alles gewonnen

Het eerste grote slachtoffer is het GTE Pro fabrieksteam, dat actief is in het World Endurance Championship. Afgelopen seizoen wist Aston Martin samen met preparateur Prodrive beide titels in de wacht te slepen met Nicki Thiim en Marco Sorensen.

Bovendien was de Vantage GTE van Maxime Martin, Alex Lynn en Harry Tincknell de sterkste in zijn klasse op Le Mans, de enige WEC-race die er echt toe doet voor het grote publiek.

Stoppen op de top

Al dat succes zal helaas geen vervolg krijgen. Nu alle titels binnen zijn en de PR-momentjes voorbij zijn is het tijd om gewoon goed hard geld te gaan verdienen. Daarom zal het fabrieksteam afgebroken worden en plaats maken voor een programma gericht op de ondersteuning van klantenteams. Daar zit immers het grote geld.

Einde van een tijdperk

Door het oplossen van het fabrieksteam zal voor de eerste keer sinds 2005 de naam Aston Martin Racing niet op de startlijst staan van de 24 uur van Le Mans. De fabrieksauto's zullen in plaats daarvan doorschuiven naar GTE Am, de categorie voor priveteams. In die capaciteit hoopt Aston Martin alsnog publiciteit te pakken met overwinningen, maar de gloriedagen van AMR zijn duidelijk voorbij.

GTE Pro stervende

Het terugtrekken van Aston Martin heeft meer gevolgen: door de eerdere exits van Ford en BMW en het door corona-gestrande Europese Corvette GTE-project houdt GTE Pro slechts twee merken over.

Alleen Porsche en Ferrari zullen volgend jaar definitief actief zijn in de klasse, waardoor deze op losse schroeven komt te staan. De situatie is vergelijkbaar met die van de LMP1-klasse de afgelopen jaren. Grote kans dus dat we nog een raceklasse gaan verliezen.

Autosport
  • Aston Martin