Trouwe volgers van AutobahnTV en de Asfalt-podcast hadden het Steijn Schothorst maanden geleden al tussen de regels door horen verklappen, en gisteravond kwam de officiële bevestiging: voor het eerst sinds 1996 doet een niet-Duits merk zijn intrede in de DTM. '96 was het laatste jaar dat een Alfa Romeo 155 meedeed, toen de klasse nog Deutsche Tourenwagen Meisterschaft heette. Toen het in 2000 opnieuw van start ging als de Deutsche Tourenwagen Masters, was dit met Mercedes, Audi en Opel. Laatstgenoemde pakte in 2006 zijn biezen, en in 2012 sloot BMW weer aan als derde merk.
Aston Martin - dat voor 5% eigendom van Mercedes is, en ook motoren van AMG gebruikt in zijn productieauto's - zal volgend jaar tegen Audi en BMW racen in een bolide die is gebaseerd op de nieuwe Vantage, via het Zwitserse R-Motorsport-team en HWA (HWA staat voor Hans-Werner Aufrecht, de 'A' in AMG.). De focus van de DTM verschoof de laatste jaren meer van Duitsland naar het internationale vlak: er worden vijf races in Duitsland verreden, de overige vijf in het buitenland (Hongarije, Italië, Groot-Brittanië, Oostenrijk en Nederland - volgend jaar in Assen).
Het is nog wel de vraag of Aston Martin er vanaf het begin bij is. In de mededeling heet het "Should the development of the racing cars based on the Aston Martin Vantage progress as scheduled, the squad could contest its first races as early as 2019." Dat klinkt voor ons als een voorbehoud om eventueel gedurende het seizoen in te stappen.
Vanaf volgend jaar fuseren de DTM en het Aziatische SuperGT-kampioenschap hun reglementen: onder de naam Class 1 wordt het in de toekomst mogelijk om onder dezelfde technische reglementen in beide kampioenschappen te rijden, en volgend jaar gaan we ook twee gezamenlijke races zien: eentje in Europa en eentje in Azië.
Het belangrijkste verschil met nu: de V8 gaat eraan. Momenteel wordt er nog met atmosferische 4.0 liter V8's gereden, dit worden 2.0 viercilinder turbo's. Wel worden deze vierpitters flink opgevoerd: ze leveren maximaal 630 pk, zo'n 100 pk meer dan de huidige motoren. Door te downsizen probeert de DTM de relevantie met betrekking tot de productieauto's te behouden, de SuperGT-klasse stapt pas in 2020 over op de nieuwe motoren. Het ligt voor de hand dat Aston Martin zijn nieuwe banden met Honda optimaal gaat benutten: de Japanners doen al mee in de SuperGT, en ze bouwen potente viercilinders, zoals we in de Civic Type-R kunnen zien. In hoeverre Red Bull een ingang heeft in de DTM moet de tijd nog uitwijzen.