Aston Martin DBX met 550 pk moet Aston geluk brengen

Het is de tijd van downsizing in de automarkt, maar dat moet u niet te serieus nemen, want iedereen en zijn moeder komt tegenwoordig met een SUV. Zelfs de sportmerken zijn inmiddels over op het idee van Victor Muller. Aston Martin komt wat laat aan met de DBX.

Aston Martin DBX

Het woord Sport mag dan de reden zijn voor de eerste letter in SUV, verder is het natuurlijk weinig sportief in een grote familievrachtwagen. Desondanks doen sportmerken inmiddels massaal mee met de trend om in veel te grote auto's te rijden. Niet alleen worden ze goed verkocht, ze leveren ook veel hogere marges op. Daarom doet Aston Martin ook mee, want die kunnen wel wat winst gebruiken.

De DBX dus. Met zijn aluminium body is de auto zo licht mogelijk gemaakt, maar hij weegt nog altijd 2.245 kilogram als hij voor de deur staat. De auto heeft actieve luchtvering om ervoor te zorgen dat hij goed op de weg blijft liggen (als een sportauto). Daarnaast kan het systeem de auto 45 millimeter omhoog duwen als de omstandigheden daarom vragen, of juist 50 millimeter laten zakken als dat kan.

Voorin ligt de vierliter twinturbo V8 die we kennen uit de DB11 en de Vantage (en de modellen van AMG). De motor levert 550 pk vermogen en 700 Nm koppel. Het powerhouse uit Duitsland is in staat om het betonblok uit Wales in 4,5 seconden naar de honderd te duwen en geeft de DBX een topsnelheid van 291 kilometer per uur.

Van binnen is het uiteraard alsof u een Britse club instijgt. Leer en dure materialen. Mooie stoelen, precies alles wat u niet nodig heeft om sportief te rijden. Het is dan ook een bizarre sportwagen om mee over de boulevard te cruisen (of uw trouwstoet mee aan te vullen).