Porsche 911 RSR krijgt gigantische 4,2 liter boxermotor

Een nieuw race-seizoen vraagt om een nieuwe wagen. Porsche heeft de 911 RSR klaargemaakt voor het FIA WEC 2019/20 en presenteerde de wagen afgelopen weekend in Goodwood. De boxer 'achterin' levert nu 515 pk

Wie ooit eens een WEC-race wil rijden moet of heel erg goed worden in racen, óf best wel goed worden in race en heel rijk worden. Bij optie twee kom je dan waarschijnlijk op een gegeven moment bij Porsche terecht om een 911 RSR aan te schaffen. Het beste wapen om de GT-klasse van een endurancerace aan te vallen is nu vernieuwd.

Afgelopen weekend vond het Goodwood Festival of Speed plaats en dat is traditiegetrouw de plek waar Porsche een nieuw RS-monster presententeert. Dit jaar was het de RSR. De opper-Porsche met motor net voor de achteras is weer vernieuwd. De technici in Weissach hebben geluisterd naar de feedback van teams en coureurs en hebben op basis daarvan een 95% nieuwe auto ontwikkeld: "Alleen componenten zoals de koplampen, het remsysteem, de koppeling, de bestuurdersstoel en delen van het chassis zijn bij de nieuwe 911 RSR ongewijzigd overgenomen van de voorganger."

De zescilinder boxermotor meet nu 4.194 cc en spuugt 515 pk naar de achteras. De motor is bijna 200 cc groter dan zijn voorganger en het is de grootste boxer die ooit door Porsche in een 911 werd geschroefd. De auto heeft nu side pipes vlak voor de achterwielen, waardoor gewicht wordt bespaard, maar het levert ook aerodynamische winst op.

• Raceauto voor de FIA

GTE-categorie (VS: GTLM)

Gewicht/maten 

• Basisgewicht: ca. 1.245 kg 

• Lengte: 4.593 mm (zonder splitter, achterspoiler en diffusor) 

• Breedte: 2.042 mm (vooras) / 2.050 mm (achteras) 

• Wielbasis: 2.513 mm 

Motor 

• Watergekoelde zescilinder boxermotor, inhoud 4.194 cc, slag 81,5 mm, boring 104,5 mm; vermogen ca. 378 kW/515 pk afhankelijk van restrictor; 4 kleppen techniek; directe benzine inspuiting; dry sump smering; eenmassavliegwiel; vermogensbeperking via restrictor; E-gas. 

Krachtoverbrenging

• lichtgewicht sequentiële zestraps versnellingsbak; schakelen via elektronische schakelactuator; schakelpaddles op het stuurwiel; magnesium versnellingsbakbehuizing; multi-disc zelfblokkerend differentieel met visco-eenheid; drie schijfs racekoppeling van carbon.

Carosserie 

• gewichtsgeoptimaliseerde carrosserie gemaakt van aluminium-staalcomposiet; verwijderbaar dakluik; FT3-brandstoftank voorin; gelaste veiligheidskooi; stoel volgens FIA 8862-2009, star verbonden met de carrosserie; zespunts veiligheidsgordel voor gebruik met HANS®; in lengterichting verstelbare pedalen; carrosseriedelen gemaakt van CFK, aerodynamisch geoptimaliseerd en snel verwisselbaar; achterspoiler met ‘zwanenhals’-aansluiting; brandblussysteem met elektronische eenheid; verwarmde voorruit.

Voorwielophanging

• Dubbele wishbone; viertraps trillingsdemper; instelbare stabilisatorstangen; elektrohydraulische stuurbekrachtiging.

Achteras 

• Dubbele wishbone met geïntegreerd achteras-subframe; viertraps trillingsdemper; verstelbare stabilisatorstangen; elektrohydraulische stuurbekrachtiging; tripod aandrijfassen.

Remmen 

• Twee afzonderlijke remcircuits voor voor- en achteras, instelbare rembalans.

Voorzijde 

• Eendelige zeszuiger remklauwen van aluminium met snelkoppeling; stalen geventileerde remschijven met een diameter van 390 mm; raceremblokken; geoptimaliseerde remkoeling.

Achterzijde 

• Eendelige vierzuiger remklauwen uit aluminium met snelkoppeling; stalen geventileerde remschijven met een diameter van 355 mm; raceremblokken; geoptimaliseerde remkoeling.

Velgen en banden voorzijde 

• Eendelige gesmede velgen van lichtmetaal 12,5 J x 18 ET 25 met centrale wielmoer; Michelin Slick 30/68-18. 

Achterzijde 

• Eendelige gesmede velgen van lichtmetaal 13 J x 18 ET 37 met centrale wielmoer; Michelin Slick 31/71-18. 

Elektrisch 

• Cosworth Central Logger unit; snel te verwijderen multifunctioneel stuurwiel van CFK met geïntegreerd display en schakelpeddels; collision warning system; wisselstroomdynamo in combinatie met LiFePO4-accu; LED-koplampen, -achterlichten en -regenlicht; startnummerverlichting en Leader Light-systeem; black light in het interieur; elektrisch verstelbare buitenspiegels met geheugenfunctie; bandenspanningscontrolesysteem (RDK); drinksysteem; airconditioning; schakelpaneel op middenconsole met fluorescente opschriften.