Iconische Orange Arrows van Jos Verstappen te koop

Sla je slag! De best uitziende F1-wagen uit de carriere van Jos Verstappen ligt voor het oprapen. Met deze Arrows A22 in de prachtige Orange kleuren ben je de koning van de trackday.

Iconische Orange Arrows van Jos Verstappen te koop

Er zijn F1 auto's die legendarisch zijn geworden vanwege hun geluid, hun prestaties, hun innovatieve techniek of de coureurs die er mee reden. Er zijn ook F1-auto's waarbij geen van die dingen echt indruk maakten, maar het uiterlijk gewoon geweldig was. In die laatste categorie valt deze Arrows A22 uit 2001. De simpele, elegante vormen en de iconische oranje/zwarte Orange livery maken de auto een van de meest memorabele van zijn tijd.

Japanse Peugeot

De A22 is een van de laatste F1-wagens waarmee Jos Verstappen de top van de autosport onveilig maakte. De Arrows beloofde veel na een sterk seizoen in 2000, maar de terugkeer van Renault in 2001 gooide roet in het eten. De krachtige drieliter Supertec V10 die Arrows gebruikt was een doorontwikkeling van een oudere Renault motor, maar doordat de Fransen Supertec opkochten verloor Arrows het alleenrecht op het blok.

Om een rol als klantenteam te voorkomen werd daarom Asiatech aangetrokken als motorleverancier. Dit Japanse consortium had de Peugeot-motoren opgekocht die door Prost Grand Prix met weinig succes in 2000 gebruikt werden. De Asiatech was gratis, maar ook onbetrouwbaar en zwak, wat zich vertaalde in 15 DNF's in 34 starts tussen Jos Verstappen en teamgenoot Enrique Bernoldi.

Jos the Boss

Over het algemeen was de Arrows A22 dus een ramp, maar Verstappen wist er nog een enkele punt (destijds vanaf P6) te scoren bij de Grand Prix van Oostenrijk. De auto wordt echter het meest herinnerd voor een legendarische stint op de natte baan van Sepang in Maleisië. Verstappen startte als 18de maar werkte zich in korte tijd op naar de vierde plek, terwijl de dominante Ferrari's van de baan vlogen.

In de tussentijd wist hij zelfs de McLaren van Mika Hakkinen en de Ferrari van Michael Schumacher van zich af te houden. Uiteindelijk droogde de baan echter op en kon Jos de tekortkomingen van de Arrows niet langer maskeren. Hij finishte net buiten de punten op de 7de plek.

Half miljoen

Enthousiast geworden van dat kleine stukje geschiedenis? En heb je flink diepe zakken? Dan kan deze Arrows A22 Asiatech van jou zijn. Voor slechts €550,000 kun je Jos Verstappen's meest iconische F1-wagen mee naar huis nemen. Het volledig operationele chassis komt met de nodige reserveonderdelen, inclusief twee extra Asiatech V10's.

Normaal gesproken worden dergelijke motoren snel vervangen door goedkopere en makkelijker te onderhouden Judd of Cosworth-blokken, maar eigenaar wolfgang jordan uit Osnabrück vond originaliteit blijkbaar belangrijk. Iets zegt ons dat je die reserves nog wel eens nodig zal hebben. De advertentie bekijk je hier.

Cargasm
  • wolfgang jordan via Racecarsdirect