Guenther Steiner waarschuwt coureurs: 'Hou 'm uit de muur op Monaco'

Haas F1-teambaas raadt zijn rookie coureurs met klem aan hun auto's heel te houden in de straten van Monaco.

Guenther Steiner waarschuwt coureurs: 'Hou 'm uit de muur op Monaco'

Het Haas F1 Team is al een aantal jaren aan het ploeteren, maar dit seizoen hebben de Amerikanen het bijzonder moeilijk. Dat is niet zonder reden: dankzij een gebrek aan budget heeft het team ervoor gekozen om de VF-21 niet verder te ontwikkelen. De auto heeft het absolute minimum aan aanpassingen gekregen om aan de nieuwe regels te voldoen, maar de focus van het team ligt volledig op de nieuwe auto's voor 2022.

Rookies

Het runnen van een gedateerde auto wordt verergerd door het aannemen van twee rookies om Romain Grosjean en Kevin Magnussen te vervangen. Formul 2 kampioen Mick Schumacher doet zijn best, maar beginnersfoutjes zijn nooit ver weg. Op Imola vond de Duitser de muur terwijl hij zijn banden aan het opwarmen was. Mick's kostbare fout valt echter in het niet bij de capriolen van teamgenoot Nikita MazeSpin Mazepin.

De Rus heeft zich door zijn talloze spins, extreem trage pace en het consistente negeren van blauwe vlaggen de woede op zijn hals gehaald van vrijwel iedereen op de grid. Nikita heeft al moeite om op binnen de lijntjes van een regulier F1-circuit met enorme lappen runoff te kleuren, laat staan het claustrofobische stratencircuit van Monaco.

Fock smash

Tegenover MotorsportWeek verklaart de altijd directe Guenther Steiner dat hij van plan is zijn coureurs een strenge peptalk te geven. De Italiaan (ja echt!) wil geen 'fock smash' de muur in zien tijdens het weekend:

"Wat de briefing betreft - blijf uit de muur en van de vangrails weg, dat is wat we aan ze zullen laten weten. Zodra je in de muur zit in Monaco, is je sessie verloren. Je kunt de auto niet terugkrijgen en normaal gesproken is de auto toch al best wel beschadigd. De uitdaging is groot. Het is een heel krap circuit, het is natuurlijk een stratencircuit, en er kijken een hoop mensen. Dat is alles wat je niet wil bij een race als dit. Aan de andere kant wil je [als team] wel die aandacht, dat is waarom we het doen."

Steiner gaat goed inpraten op zijn coureurs.

Geen druk

Steiner geloof dat het allemaal goed zal gaan, zolang zijn coureurs zich eraan herinneren dat de auto niets waard is. Ze hebben niets te bewijzen: "Er zou weinig druk moeten zijn op de coureurs, aangezien we ons prestatieniveau weten. Ze zouden naar de race moeten kijken als een kans om ervaring op te doen zodat ze kunnen leren hoe ze met Monaco om moeten gaan voor volgend jaar, met een betere auto. Het is natuurlijk een hele speciale race op de Formule 1-kalender."

De laatste keer dat Schumacher en Mazepin de straten van Monaco bedwongen was tijdens het Formule 2-seizoen van 2019. Mick finishte de heats als dertiende en elfde. Nikita deed het beter: hij scoorde een achtste en tiende plaats. Iets zegt ons dat we die cijfers niet gaan zien bij de Grand Prix dit weekend.

Formule 1
  • Haas F1 Team