Romain Grosjean keert terug in de Formule 1 met Mercedes

De goedlachse Zwitserse Fransman mag tijdens de Grand Prix van Frankrijk met een demo-run een van de snelste auto's aller tijden uitproberen. Een volledige testdag staat ook op de agenda.

Romain Grosjean keert terug in de Formule 1 met Mercedes

Romain Grosjean's carriere is een van gemiste kansen. De beste man kwam al in 2009 op het toneel in de Formule 1, maar mocht na een klein jaar met Renault alweer wieberen. Na een paar jaar in GT1, AutoGP en GP2 revancheerde Romain zich in 2012.

Met het verrassend competitieve Lotus-Renault gaf Grosjean bovendien als een van de weinigen tegenstand tegen de overmacht van Red Bull in 2013. Zijn eerste twee seizoenen bij het team leverden al negen podiums op. De snelheid was er dus zeker.

Incidenten

Grosjean werd tijdens het seizoen van 2012 al berucht om zijn grillige acties na de gigantische startcrash op Spa. In het turbo-hybride tijdperk zou zijn magnetische aantrekkingskracht voor vreemde incidenten alleen maar groter worden. De snelheid van 2012 en 2013 werd daardoor al snel vergeten, zeker na de overstap naar het ploeterende Haas.

Helaas voor Romain eindigde zijn carriere vorig jaar door nog zo'n incident tijdens de Grand Prix van Bahrein. Als door een wonder overleefde hij gelukkig de enorme vuurzee die ontstond nadat zijn auto de AlphaTauri van Daniil Kvyat aantikte en een vangrail doorboorde. Grosjean kwam er gelukkig met brandwonden aan zijn handen vanaf.

Mercedes-test

Niet lang na de horrorcrash bood Mercedes-baas Toto Wolff aan om Grosjean een test cadeau te doen met de meest dominante auto's in de geschiedenis van de sport. Dat is geen loze belofte gebleken: volgende maand zal Grosjean tijdens de Grand Prix van Frankrijk op Paul Ricard de Mercedes-AMG F1 W10 EQ Power+ uit 2019 aan de tand mogen voelen. Dat is een hele mond vol, maar ook de auto waarmee Lewis Hamilton zijn zesde titel won. Na de race zal er tijd vrijgemaakt worden voor een volledige testdag.

Wolff is blij dat hij Grosjean de kans kan geven om zijn carriere op een positieve noot af te sluiten: "We zijn erg blij om Romain te ondersteunen met deze speciale kans. Het idee kwam op toen het leek dat Romain zijn actieve carriere in de Formule 1 zou eindigen. We wilden niet dat dat zijn laatste moment in een F1-wagen zou zijn. Hij heeft een lange en succesvolle F1-carriere genoten en we wilden er zeker van zijn dat zijn laatste herinneringen [aan de Formule 1] achter het stuur van een titelwinnende auto zouden zijn."

Ziekenhuisbed

Grosjean is al op bezoek geweest bij de Mercedes-fabriek in Brackley om een stoeltje te laten maken. De Fransman heeft bijzonder veel zin in: "Ik heb er zoveel zin in om weer in een F1-wagen te springen! Het is echt een speciale kans voor mij en om met een titelwinnende Mercedes te rijden zal een unieke ervaring zijn. Ik ben heel erg dankbaar naar Mercedes F1 en Toto dat ze me deze kans geven."

"De eerste keer dat ik van de kans om met een Mercedes te rijden hoorde lag ik in mijn ziekenhuisbed in Bahrein, toen Toto met de media sprak en de uitnodiging deed. Toen ik dat nieuws las vrolijkte ik meteen op! De Formule 1 kon in 2020 niet racen in Frankrijk door covid, dus om tijdens de Grand Prix van Frankrijk met een Mercedes te rijden en daarna een test te doen op Paul Ricard, mijn thuisbaan, is erg speciaal. Ik kan niet wachten tot de dag daar is."

Hamilton

Sir Lewis Hamilton is blij dat Grosjean terug komt naar de F1, maar kan het niet laten om hem nog even te plagen: "Ik kijk er naar uit om hem terug te zien in Frankrijk en hem welkom te heten bij het team voor dat weekend...maar beter doet hij voorzichtig met mijn W10."

Formule 1
  • Formula 1