Grosjean: 'Zonder halo zat ik hier nu niet'

Vanuit zijn ziekenhuisbed trekt Romain Grosjean zijn aanvankelijke kritiek op de halo definitief in. De Fransman realiseert zich dat hij zonder het apparaat de bizarre crash dit weekend in Bahrein niet had kunnen overleven.

Grosjean: 'Zonder halo zat ik hier nu niet'

Wat werd ie verguisd toen hij voor het eerst op de Formule 1-wagens verscheen in 2018: de halo. Het ding zou een overbodige, ongerichte, onvolledige oplossing zijn op een enorm zeldzaam probleem.

Het systeem was hoofdzakelijk ontwikkeld om grote brokstukken zoals rondvliegende wielen af te weren, een situatie die zelden voorkwam, maar nog altijd zeer gevaarlijk was. In 2009 verloor de sport Henry Surtees tijdens een Formule 2 race nadat een los wiel hem op het hoofd raakte.

Halo no bueno

Ondanks een met 17% toegenomen overlevingskans kon de halo op weinig steun rekenen. Het ding zou het concept van een open cockpit-racer verpesten, de rijders minder zichtbaar maken voor de fans, de rijders zicht ontnemen en vooral heel erg lelijk zijn. Zelfs Niki Lauda was van mening dat de ziel van de sport verloren ging door het elimineren van het gevaar van een open cockpit.

Daarbij werden er na de crash van Fernando Alonso op Melbourne in 2016 al vraagtekens gezet bij de veiligheid van een auto met halo die op de kop lag en mogelijk in de brand stond. Het feit dat de FIA de minimumtijd die een coureur heeft om uit een auto te kunnen komen doodleuk verhoogde nadat de originele tijd met de halo niet gehaald kon worden leek deze zorgen te bevestigen.

Verdere tegenargumenten kwamen in de vorm van whataboutism. Het incident van Felipe Massa tijdens de Grand Prix van Italie in 2009, waarbij hij op zijn helm geraakt werd door een losgeraakte veer van de Brawn van Rubens Barrichello, had bijvoorbeeld niet door de halo voorkomen kunnen worden.

Ook de tragische crash van Jules Bianchi op Suzuka in 2014 zou volgens criticasters niet veel anders gegaan zijn met de beugel. Het apparaat was namelijk niet ontworpen om met 200+ tegen een dertien ton zware shovel aan te knallen.

All hail the halo

Coureurs, fans, teams en de media waren destijds tegen de titanium teenslipper, maar na de bijna dood-ervaring van Romain Grosjean kunnen we wel zeggen dat die twijfels en bezwaren onzinnig zijn geworden. Zo vindt ook Romain zelf: de Fransman was bij de invoering tegen de rolbeugel, maar zegt vanuit zijn ziekenhuisbed dankbaar te zijn dat de hoepel er was:

De halo heeft het leven van Grosjean in Bahrein gered nadat zijn Haas door de vangrail brak op het rechte stuk na bocht 3. De VF-20 raakte de vangrail met ongeveer 220 kilometer per uur, met een impact van meer dan 50 G.

Omdat er op dat punt van de baan geen bandenstapel of TECPRO-barriere aanwezig was vouwde de standaard stalen vangrail zich om de monocoque van de auto heen. Zonder halo, die zijn helm afschermde tegen de opvouwende vangrail, had Romain naar alle waarschijnlijkheid dit jaar geen kerst kunnen vieren.

Het eventuele argument dat Grosjean door de halo waarschijnlijk langer in de auto klem zat dan nodig kunnen we ook alvast in de prullenbak gooien. Zonder halo had hij de kans om zich te bevrijden überhaupt niet gehad. Die teenslipper is dus zo slecht nog niet.

Formule 1
  • Haas F1 Team