Hoewel 9 van de 10 teams tegen stemden drukt de FIA de halo volgend jaar gewoon door. De zes races die het 2017-seizoen nog telt zullen de laatste zijn waarin de coureurs nog enigszins onbelemmerd uit hun cockpit kunnen kijken.
Veiliger wordt het wel voor de coureurs: het ontwerp uit carbon en titanium is in staat een band die met 225 per uur aan komt vliegen af te ketsen en als een coureur na een crash ondersteboven komt te liggen is uitstappen niet veel moeilijker dan anders. Het nadeel, naast een beperkter zicht, is dat er nog eens 10 kg op de al zware auto's wordt gedrukt. En dan is er nog het kostenplaatje: er zijn volgens AMS nog 3 aanbieders in de running, die prijskaartjes tussen de 13 en 24 duizend euro aan een halo hangen. Dan kan je bijna nog beter een VW Up op je cockpit leggen.
Dus niet alleen moet de halo (niet deze) vrij haastig in het design van een nieuwe auto ingepast worden (het chassis moet worden aangepast), er zijn ook nog flinke kosten aan verbonden. Zowel Force India als Renault spraken afgelopen maand hun zorgen uit over de vraag of er door de haastig doorgedrukte halo wel op tijd getest kon worden, en met name Force India toonde zich niet blij met de extra kosten waarmee het opgezadeld wordt.
Al met al lijkt dus niemand op de halo te wachten: het ontsiert F1-bolides, voegt extra gewicht en ontwikkelingskosten toe en de overgrote meerderheid van de teams heeft er in de huidige vorm helemaal geen zin in. Dit doet verder niets af aan het feit dat we ze vanaf de seizoensopener in Australië gewoon gaan zien. De FIA's wil is wet.