Formule 1-coureurs stemmen tegen halo

Een meerderheid van de F1-coureurs ziet niets in de invoering van de beschermende halo op de cockpit in 2018. Dat blijkt uit een inventarisatie door de FIA.

Hoewel een goede bescherming van lijf en leden alleen maar voor F1-coureurs spreekt, is het reeds uitvoerig geteste halo-systeem kennelijk niet de weg die te bewandelen is. De teams blokkeerden een invoering in 2017 en nu lijkt 2018 ook niet haalbaar, nu een krappe meerderheid van de rijders tegen het koepeltje heeft gestemd.

Begin januari vroeg de FIA de mening van 22 coureurs, 16 van hen gaven antwoord. Minus het inmiddels weggevallen Manor betekent dit dat de kwestie voor vier coureurs kennelijk totaal oninteressant is. Volgens Auto Motor und Sport stemden 7 rijders tegen, 5 voor, en gaven er 4 geen duidelijke voorkeur aan. Nico Hülkenberg is een duidelijke tegenstander, terwijl landgenoot Vettel in het 'voor'-kamp zit. Max Verstappen heeft zich er nooit duidelijk over uitgesproken.

Als onderdeel van de afweging heeft de FIA bovenstaande zware crash van Fernando Alonso in de seizoensopener van vorig jaar gesimuleerd, mét halo. Dit omdat een veelgehoord kritiekpunt was dat een halo een coureur zou beletten het wrak te verlaten zodra dit op zijn kop ligt. De resultaten werden eerder deze maand bekend gemaakt:

"We put one of our chassis upside down with a halo, we put Andy Mellor [consultant for the Global Institute for Motor Sport Safety] into it as the worst case scenario and we asked him to come out exactly in Fernando's position and incredibly he did."So we feel in that case, the halo actually creates breathing space for the driver."When we showed that to the drivers, they were not impressed with Andy's speed to get out of the car, but they actually asked to try it before the halo is introduced so one day they will get that training."

Een uitkomst die duidelijk voor de halo spreekt, maar toch willen de meeste coureurs er niet aan. Een belangrijk argument is het verlies van zicht, maar ook zal een berekening van de waarschijnlijkheid dat je als coureur precies zo crasht dat een halo je redt meespelen. In verreweg de meeste ongelukken spelen andere veiligheidssystemen een grotere rol dan een eventuele omkapping van de cockpit.