Toto Wolff: 'Halo nuttig, maar nog steeds lelijk'

Mercedes' teambaas Toto Wolff moet toegeven dat de halo helpt bij het veilig houden van coureurs, maar het ding blijft lelijk. De canopy lijkt volgens hem dan ook een mooier alternatief voor de teenslipper.

Waar we aan het begin van 2018 nog allemaal struikelden over de teenslipperlooks van de halo, hoor je er nu eigenlijk niemand meer over. Het ding is er en zit eigenlijk niemand meer in de weg (behalve Nico Hulkenberg). Daarnaast heeft hij zijn nut al een paar keer bewezen. Maar dat wil niet zeggen dat de halo de perfecte oplossing is. Volgens Toto Wolff blijft het ding een gedrocht om naar te kijken en dient hij vervangen te worden door de canopy.

Begin dit jaar wilde Wolff het liefst een kettingzaag in de halo zetten, zo lelijk vond hij dat ding. Nu, aan het einde van het jaar, geeft hij eerlijk toe dat hij er anders over denkt. "I’ve changed my mind. But I still don’t like the aesthetics of it. I hope we find a solution for the future that looks good."

De Duitser hoopt dan ook dat er serieus gekeken gaat worden naar de canopy als oplossing. Een die wellicht helemaal dicht is zoals op straaljagers ook het geval is. "I think we need to get the right balance between aesthetics and safety. I personally like the closed canopies like fighter jets."

Overigens lijkt dat niet te gaan gebeuren. In de IndyCar is eerder dit jaar getest met een open canopy, of ook wel 'windscreen' genaamd, maar deze is volgens Charlie Whiting lang niet zo veilig als de Halo. In het geval met de laagvliegende Alonso die het hoofd van Leclerc eraf wilde hakken, zou de windscreen maar 10% van de veiligheid bieden als de halo