F1-coureurs balen: 'Niemand ziet ons zitten achter de halo'

De nieuwe wc-bril/slipper-vormige crashbuis van Formule 1-wagens blijft het nieuws beheersen. Ook de coureurs kunnen maar niet wennen aan het nieuwe veiligheidsmechanisme. Rijders als Kevin Magnussen herkennen zelf ook hun collega's niet.

Het geklaag over de nieuwe halo in de open raceklasses blijft maar aanhouden. Als hij niet te lelijk is, dan is hij wel gevaarlijk, maar Kevin Magnussen komt nu met het meest ijdele standpunt over de halo: niemand ziet me zitten.

De crashende Deen verpakt het overigens net een beetje anders. Hij zegt dat hij zelf even langs de baan is gaan staan en toen moeite had met het herkennen van de coureurs in de auto. Tegen Motorsport zegt hij: "There’s definitely a problem in recognising the driver. I went on track as well, I’ve been watching Formula 1 my whole life, and I couldn’t tell who was driving."

Volgens de vriend van Nico Hülkenberg is het juist aan het begin van het seizoen in het begin van de race volstrekt onduidelijk om te zien wie nou precies wie is. Op zich zou je de auto wel moeten kunnen herkennen aan de afkorting van de naam en het startnummer op de auto's, maar recht van voren heb je daar niets aan.

In de Formule 2 heeft het DAMS team het probleem opgelost door de naam van de coureur op de beugel te zetten. Dat is een aardige suggestie, maar de vraag is hoe goed je de naam kunt lezen op een auto die ruim tweehonderd kilometer per uur rijdt.

Esteban Ocon kwam met een slimmere vinding: waarom komt het helmdesign van de coureurs niet terug op het ding. Toro Rosso-piloot (en halo-slachtoffer) Pierre Gasly is het roerend met hem eens: "You don’t really see the helmets any more with the halo, or at least it’s pretty difficult to see them."

Overigens is het gedoe over de zichtbaarheid van de coureurs een bijzaak: in de Formule 1 weet je tenminste wie er in de auto zit. Als je naar een race in het WEC kijkt, weet je niet eens wie er achter het stuur zit en dankzij de gesloten auto zie je de coureur zeker niet.